Oud-Beijerlands Gedenkboek Dr. J. F. Ph. Hers uit 1906 gerestaureerd

0
319

OUD-BEIJERLAND – In het archief van Dr. J. F. Ph. Hers bij de Historische Vereniging Oud-Beijerland bevindt zich een gedenkboek wat Dr. Hers kreeg bij zijn 25 jarige ambtsjubileum als arts op 19 mei 1906.

Het boek werd indertijd aan Dr. Hers aangeboden namens zijn (betalende) patiënten, vrienden en vereerders  die hun namen gekalligrafeerd terugvonden in het boek. Vele bekende families als Verhagen, Kruithof, Van Aarsen, Van Bezeij komen in het boek voor.

Het boek is voor de Oud-Beijerlandse geschiedenis van groot belang.

Het boek was in zeer slechte staat, volgens voorzitter Pieter Jan in `t Veld van de vereniging “het schapenleer zat volgens deskundige de zgn. rode rot, wat tot gevolg heeft dat het schapenleer verpulverd. Elke keer dat het boek werd geraadpleegd zag je het verder achteruitgaan. Bij  de band van het boek ontbraken delen en vertoonde scheuren.  Als er niets aan gedaan zou worden, waren op termijn alleen de gekalligrafeerde naamlijsten overgebleven”. Toen de vereniging dit jaar bij het 20 jarig bestaan uit handen wethouder Van Waveren € 200,– kreeg van de gemeente Oud-Beijerland, was dit voor de vereniging aanleiding dit bedrag te bestemmen voor de restauratie van het boek.

Door boekrestaurateur Henk Linde uit Rijswijk is het boek geïmpregneerd en weer op kleur gebracht, de ontbrekende delen van de band zijn ook weer hersteld. Het resultaat is erg fraai en daar is de vereniging erg blij mee. Het kan zeker weer zeker 100 jaar mee.

Het boek ligt deze maand in de vitrine van de vereniging in de bibliotheek zodat een ieder het resultaat kan bewonderen. Waarbij ook foto`s zijn te zien van de toestand voor de restauratie.

Het historisch informatie punt van de Historische vereniging in het Spuidorp is elke 2e donderdag van 14.00- 16.00 uur geopend. Waar een ieder die iets wilt weten over de historie van het dorp terecht kan met vragen. Het adres is Steenenstraat 24. Of via de website www.hvobl.nl.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.