Bevindingen
De adviesgroep nam alles onder de loep. Denk hierbij aan de openbare ruimte, de toegankelijkheid van winkels en horeca, toiletvoorzieningen, parkeerplaatsen en bewegwijzering. Als conclusie noemt Arie Clements Sparreboom dat we in een mooi dorp wonen waar voor mensen met een fysieke beperking nog veel te verbeteren valt. Sommige winkels zijn niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel en in horecagelegenheden kan iemand met een beperking dikwijls niet naar het toilet. De stoepen zijn ook vaak een uitdaging voor mindervalide mensen.
Bewustwording
“Het gaat vooral om bewustwording”, aldus voorzitter Arie Clements Sparreboom. “Waarschijnlijk denken ondernemers er gewoon niet over na dat een drempeltje voor een klant met een beperking al een reden kan zijn om de winkel niet in te komen. Of dat een pad tussen de artikelen in breed genoeg moet zijn.”
Wethouder Harry van Waveren beaamt dat. “Ook als gemeente hebben we daar een rol in, want het ligt zeker niet alleen aan de winkeliers. In het openbaar gebied zijn ook nog genoeg verbeterpunten. Mensen met een beperking moeten zoveel mogelijk aan de samenleving kunnen deelnemen. Ik ga het rapport goed lezen en kijken hoe we dit met elkaar aan kunnen pakken. Sommige dingen zijn op korte termijn op te lossen. Voor andere zaken is meer nodig.”
Adviesgroep
De adviesgroep samenleving Oud-Beijerland bestaat uit 6 inwoners. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan het college. In een kennismakingsgesprek met wethouder Van Waveren, gaf hij aan geïnteresseerd te zijn naar verbeterpunten voor het centrum. Daar is de adviesgroep voortvarend mee aan de slag gegaan. Als vervolg wil de groep inventariseren hoe inwoners staan tegenover verder onderzoek naar toegangswegen in het centrum en/of toegang van gebouwen. Ook hebben zij aangeboden de resultaten te delen met de betrokken ambtenaren.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.