Column: Een nieuw schooljaar

329

Inmiddels zijn in deze regio alle scholen weer begonnen, en als gebruiker van het openbaar vervoer zie je kinderen en jongvolwassenen zich verplaatsen van huis naar school en terug.

Brugpiepers met zware tassen en serieuze gezichten, sommigen duidelijk onzeker. De wat oudere kinderen die je natuurlijk helemaal geen kind meer mag noemen…..zij zitten zelfverzekerd en soms stoer met elkaar gewoon chill in de bus (taalgebruik pas ik maar een beetje aan 😊)

De studenten vind ik nog wat lastig te herkennen soms, deze kunnen in leeftijd tussen de 16 en 30 zijn, hoeven überhaupt niet per se boeken bij zich te hebben en standaard schooltijden zijn er niet meer, dus wie ziet het verschil tussen een student en een jong iemand die op weg is naar zijn/haar werk? Dat werk wat gevonden is na die studiejaren, of moet ik zeggen verdiend….of is het een baantje wat totaal niet bij hem of haar past, maar wat “moet, want ik kan geen baan vinden passend bij mijn opleiding”…..

Kijkend naar al die scholieren, mijmer ik ook wat over vroeger. Mijn schooljaren liggen alweer wat jaartjes achter me, maar de herinneringen blijven altijd want het was een geweldige tijd! De tegenstellingen maakten ook toen een puber onzeker en dwars; je hebt lol maar huiswerk, toffe leraren en goede cijfers maar vreselijke vakken en onvoldoendes, vrijheid maar ook regels….tja. Een tijd om nooit te vergeten en die een basis was voor later.

Met vandaag thuis een puber, die nu begint aan een HBO opleiding, maar die ik de afgelopen jaren wat keertjes heb verteld: “niet mekkeren, je schooltijd is je beste tijd, daar kom je later wel achter”. Hij geeft die blik, die alle ouders van pubers kennen, en wie weet schrijft hij in de toekomst nog weleens een column en denkt dan hetzelfde.

Mag ik al die scholieren/studenten een heerlijk en succesvol schooljaar toewensen en in de bus blijven genieten van hun blikken en gesprekken!

Jacqueline


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.