Jan de Rooij kamer geopend in het Streekmuseum Hoeksche Waard in Heinenoord

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

HEINENOORD – Museum Hoeksche Waard opende in april 2014 de door HW Wonen volledig gerenoveerde boerderij Oost-Leeuwenstein in Heinenoord. Toch was er één vertrek dat tot op heden nog niet was ingericht, de pronkkamer van de boerderij. Vrijdag 8 september is deze kamer officieel geopend door Myra en Karen de Rooij, dochters van de laatste bewoner van de boerderij, conservator en medeoprichter van het museum Drs. J.E. (Jan) de Rooij.

Jan de Rooij, docent aardrijkskunde aan de Rijks Hogere Burger School te Oud Beijerland, richtte op de zolder van de school een tentoonstelling in over de leven in de Hoeksche Waard. Dit was zo succesvol dat gezocht werd naar een permanente plek om een collectie op te bouwen. Dit werd ‘t Hof van Assendelft in Heinenoord, waar  Streekmuseum Hoeksche Waard haar deuren opende op 3 oktober 1968. De Rooij groeide uit tot vaste conservator van het museum en ontving een onderscheiding als Ridder in de orde van Oranje Nassau voor zijn inspirerende werk.  

De naar De Rooij genoemde  kamer is ingericht in de stijl van begin 20ste eeuw (1900-1925). Van de laatste familie Leeuwenburgh, die geboerd heeft in Oost-Leeuwenstein, wist kleinzoon Gerrit Leeuwenburgh zich nog details te herinneren hoe de kamer er toen uitzag. In die tijd gebruikte men zware materialen zoals velours en de groene kleur van toen voert nu weer de boventoon. Door het tonen van kunstvoorwerpen is geprobeerd de sfeer van pronkkamer weer te geven, waar mensen hun mooiste eigendommen bewaarden.

De kamer wordt opengesteld voor bezoekers tijdens rondleidingen, maar kan ook gehuurd worden voor vergaderingen en bijeenkomsten.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.