Begin dit jaar hebben alle basisscholen in de Hoeksche Waard, met uitzondering van de reformatorische, de handen ineen geslagen om leesachterstanden, laaggeletterdheid en dyslexie terug te dringen. Hiervoor gebruiken ze Bouw!, een leesprogramma waarmee kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 7 jaar een paar keer per week oefenen, buiten de reguliere lessen om. Om dat extra oefenen mogelijk te maken, hebben de scholen veel vrijwilligers nodig. Dat kunnen ouders zijn of oma’s en opa’s. Maar ook mensen die helemaal geen banden hebben met de school zijn van harte welkom. „Je helpt een kind enorm door hieraan mee te doen,” vertelt Pierre den Hartog, directeur van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Hoeksche Waard, die in samenwerking met schoolbestuur CSG De Waard het project Bouw! naar de Hoeksche Waard heeft gehaald.
„Zonder vrijwilligers kan Bouw! niet met succes worden toegepast,” weet Havermans.
Een vrijwilliger, die zich aanmeldt, zal worden begeleid bij het werken met Bouw! maar een computerdeskundige hoef je niet te zijn. In overleg met de schooldirecteur zal worden bepaald hoe vaak iemand op school nodig is hiervoor. Een lesje kan variëren van een paar minuten tot twintig minuten per keer.
Ook bij andere activiteiten op de basisscholen zijn vrijwilligers hard nodig. „Ik roep mensen op niet thuis te blijven zitten met hun kwaliteiten. Iedereen is wel ergens goed in. Of je nu oud bent of jong, zet je talent in op een basisschool. Kinderen leren op school nu eenmaal meer dan lezen en rekenen.”
Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Pierre den Hartog: [email protected] of 078-6295994. Of ga alvast sfeer proeven op een basisschool en maak eens een praatje met de schooldirecteur.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.