Leenheerenpolder krijgt weer status Natura 2000 gebied, Hoekschewaards Landschap wint beroep tegen Europese Commissie

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Onderwaterzetten Leenheerenpolder stap dichterbij

HOEKSCHE WAARD – Op 19 0ktober 2017 heeft het Europese Hof de Vereniging Hoekschewaards Landschap in het gelijk gesteld in haar beroep tegen het besluit van de Europese Commissie om de Leenheerenpolder in Goudswaard in navolging van de staat der Nederlanden te schrappen als Natura 2000 gebied.

Waar ging het om?

De Europese Commissie (EC) meende de Leenheerenpolder te mogen schrappen , omdat men in 2003 een wetenschappelijke fout zou hebben gemaakt met het aanwijzen van de Leenheerenpolder en omdat er in het overig Haringvlietgebied voldoende mogelijkheden zijn om de Habitatinstandhoudings- en verbeterdoelen te kunnen behalen. De Vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL) voerde aan, dat schrappen alleen kan op grond van wetenschappelijk verkregen ecologische argumenten en niet op grond van sociale-, economische- of budgettaire redenen. Dat laatste zou volgens HWL het geval zijn.
Staat, noch de EC hebben wetenschappelijk onderzoek verricht om schrappen te kunnen rechtvaardigen. Geen van beide partijen kon dan ook wetenschappelijk materiaal overleggen aan het Europese Hof.

Het argument dat er op het moment van aanwijzen geen natuur aanwezig was in de landbouwpolder geldt volgens HWL niet. De lidstaten zijn immers gehouden Habitatdoelen niet alleen te behouden, maar ook te verbeteren als de staat van instandhouding onvoldoende is. De potentie om in de Leenheerenpolder getijdennatuur te herstellen en daarmee de hersteldoelen te behalen is groot. Dit wordt door HWL gezien als een waarde op grond waarvan aanwijzing gerechtvaardigd was. Anders gezegd: herstelmogelijkheid van habitatdoelen is een geldig selectiecriterium. De Staat der Nederlanden deelde die mening nota bene nog wel bij de aanwijzing.

Voorts stelde de EC dat elders in het Haringvlietgebied voldoende ruimte is om de doelen te behalen.
HWL is het daar niet mee eens en benadrukt dat de omstandigheden in het Haringvliet onvoldoende dynamisch zijn om bestaande natuur en recent gerealiseerd natuurherstel (Tiengemeten o.a.) duurzaam te behouden.
De Leenheerenpolder ligt aan het Spui. Dit kent een grotere getijslag en dus meer dynamiek dan het Haringvliet. Daardoor kunnen de habitatdoelen (slikken, ruigten en zomen) beter en langduriger bereikt en in stand worden gehouden. Deze zijn immers gebonden aan getijdynamiek.

Nu de Leenheerenpolder wederom Natura 2000 gebied is moet de Staat der Nederlanden een nieuw aanwijzingsbesluit te maken waarna de polder heringericht dient te worden tot getijdengebied. De volledige tekst van het arrest vindt u HIER.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren