118 leerlingen bezoeken techniekochtenden in Cromstrijen

185

CROMSTRIJEN – Voor het derde jaar op rij organiseerden gemeente, het bedrijfsleven en het basisonderwijs van Cromstrijen op 8 en 15 november techniekochtenden voor leerlingen uit groep acht.

De spijker op de kop
Met de techniekochtenden slaan de organiserende partijen de spijker op de kop. Al drie jaar op rij worden de ochtenden goed bezocht. In totaal deden dit jaar 118 leerlingen en zeven bedrijven mee. Met een bus werden leerlingen van alle basisscholen in Cromstrijen opgehaald en naar de deelnemende bedrijven in Numansdorp en Klaaswaal gebracht.

Waarom een techniekochtend?
Voor veel kinderen uit groep 8 is het niet duidelijk wat zij kunnen doen met een technische (vervolg)opleiding. Met de techniekochtenden krijgen de leerlingen een beter beeld van wat zij met een technische studie kunnen doen én ook bij welke interessante bedrijven zij in de toekomst kunnen werken.

Tijdens bedrijfsbezoeken hoor ik vaak van ondernemers dat er een tekort is aan goed geschoold technisch personeel. Zo ben ik op het idee gekomen om techniekochtenden te organiseren.”, vertelt Esther Zeegers, contactpersoon voor bedrijven binnen de gemeente Cromstrijen. Wethouder Paans bezocht beide techniekochtenden en werd meegenomen in het enthousiasme van de bedrijven en de kinderen. “Er is zo ontzettend veel perspectief voor de kinderen. We hebben in Cromstrijen mooie bedrijven in de technische sector die hun deuren voor nieuw talent open hebben staan. Werken in de techniek is hoogwaardig werk. Ik vind het prachtig om te zien hoe de leerlingen op deze ochtenden aan de knoppen mogen zitten, in wagens mogen zitten en echt aan de slag gaan met techniek”.

Sfeer proeven: van dobbelstenen lassen tot geluidstechniek

In totaal openden zeven bedrijven hun deuren voor de scholieren. Bij Reedyk werden onder andere dobbelstenen gelast. Van Rijsoort liet de leerlingen stalen pijpen ombuigen. Bij Optiband maakten de leerlingen zelf een stukje lopende band. Kenbri liet de kinderen de kracht van een groot brandweervoertuig ervaren. Van de Zaag gaf een kijkje in de keuken van interieurbouw van bedrijfswagens.

In een ware thuisbioscoop liet Mutrox vooral horen wat akoestiek is en welke techniek daar bij komt kijken. Degra deed dit jaar voor de eerste keer mee met de techniekochtenden. Hier kregen de leerlingen een boeiende rondleiding en werd er uitleg gegeven in de werkplaats. Techniek staat voor niets, dat is wel weer gebleken deze dagen. Zonder hindernissen gaan technische ontwikkelingen altijd door. Dat maakt het werken in de techniek voor deze nieuwe generatie leerlingen ook zo interessant.

“Het was veel te kort!”
De techniekochtenden dragen voor de kinderen bij aan het maken van een weloverwogen keuze voor een vervolgopleiding. Voor zowel de bedrijven als de leerlingen waren de ochtenden weer een groot succes. Eén van de kinderen riep op de terugweg enthousiast in de bus: “het was veel te kort, ik wilde hier nog wel langer blijven!”.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.