Column: Donkere donderdagavond

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Eerlijk is eerlijk. Het was best gezellig donderdagavond. Op onze nachtkastjes stonden (LED) waxinelichtjes te flakkeren. Net als in de slaapkamers van de meiden. Ook was het erg stil. Opvallend stil. Zowel buiten als in huis. Geen gezoem, gekraak of getril.

Minder fijn vond ik het tandenpoetsen met de zaklantaarn van mijn smartphone. Moest ik die nu op mijn mond richten? Wat een nogal griezelig effect gaf. Of op de muur zodat hij mij indirect kon bijschijnen? Lastig allemaal…

Het begon toen we een spannende serie op Netflix aan het kijken waren (nee, geen Stranger Things…). Om 22:45 hoorden we ‘klik’ en opeens was alles uit. Alles! Mirjam liep al naar de meterkast maar ik zei “nee, volgens mij is dit niet alleen bij ons”. En inderdaad. Toen ik naar buiten keek zag ik niets. Alles was zwart. Even later zag ik achter wat ramen op het plein wat zenuwachtige lichtstraaltjes verschijnen. Allemaal mensen die zich door de zaklantaarn op hun smartphone lieten bijschijnen.

Tsja, wat nu? “Nou ja, dan gaan we maar slapen” zei ik. Onze (zwarte) hond zag ik ook niet meer dus die kon ik ook niet gaan uitlaten. Ondertussen dacht ik “hoe lang gaat dit duren?” Gespannen keek ik naar het batterijpercentage op mijn telefoon. Hoe lang houdt die het nog uit? Wat nu als dit écht heel lang gaat duren? Gelukkig werden we via lokale nieuwssites en Twitter regelmatig op de hoogte gehouden. Van “de mannen die het gaan oplossen zijn onderweg” tot “De oplossing is nabij!”

En inderdaad; om 23:30 schoten de lampen weer aan. Hoe kort ook; toch was het even een beschamend lesje in nederigheid. Ik realiseerde me opeens volledig hoe afhankelijk we zijn van dat ene goedje: stroom. Ordinaire electriciteit wat als water uit de kraan hoort te komen. En waar we allemaal zo aan gewend zijn geraakt.

En toch was het best even heerlijk rustig en en gezellig. Misschien zet ik zelf af en toe gewoon de hoofdschakelaar van de stroom eens uit. Maar eerst even wat LED waxinelichtjes inslaan en wat powerbanks kopen bij de Mediamarkt natuurlijk. En een lichtgevende halsband voor onze hond.

Raymond te Veldhuis


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren