Column: Koud?

330
Koud Tegeltjeswijsheid.nl

Koud Tegeltjeswijsheid.nlVroeger als ik thuiskwam uit school en ik zei tegen mijn moeder “wat is het koud”, dan zei zij altijd: “’s winters als het vriest, dán is het koud”

En dat zei ze ook als het vroor en er in ons huis ijsbloemen op de ramen stonden (binnen hé), want ik ben al zo oud (volgens puberzoon) dat ik nog de tijd zonder centrale verwarming heb meegemaakt…. En schaatsen op straat en heel lang achter elkaar schaatsen op natuurijs en heel veel sneeuw en ijsvrij en … jeugdsentiment dus.

Dus ben ik een gezonde Hollandse meid en kleed ik me gewoon goed aan als het koud is zoals deze week! Even voor de duidelijkheid: schaatsen al jaren geleden verkocht op de rommelmarkt, als ik het ijs op ga dan is het om erwtensoep/warme chocomel/een borrel te scoren, sneeuwballen gooien doe ik zeker wel maar ik wil er geen terug, onnodige boodschappen schrap ik zodat ik lekker op de bank kan blijven zitten, maar ALS ik een kaartje had gehad voor een voetbalwedstrijd van mijn club dan was ik echt gegaan hoor!

Zeker weten was het koud en als deze column geplaatst wordt, dan is het waarschijnlijk nog steeds die snijdende oostenwind die zelfs mijn moeder binnen hield deze week (en dat mag, want ze is 83), maar het jaargetijde Winter heeft ook zijn prachtige dingen en de Lente is er bijna, lieve lezers!

Wat mij wel opvalt is dat er zoveel mensen dan niet goed aangekleed/beschermd/ingepakt naar buiten gaan. Natuurlijk mag eenieder dat zelf beslissen, maar ik krijg het aangekleed als een Eskimo dus niet koud van de wind, maar van het kijken naar mensen die niet zo ingepakt zijn!! Dat zijn dan zeker de echte bikkels?

Winter staat dan misschien synoniem voor kou, maar ook voor stamppotten en stoofschotels in je keuken, leuke sjaals en mutsen kopen of breien, films kijken, plannen maken voor de zomer en wie denkt er dan nog aan kou……?!

Het is weer gewoon “een gezellig stukkie om te lezen” geworden en ik hoop dat jullie er een beetje warm van zijn geworden

Jacqueline

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.