De Hoeksche Waard maakt een punt van 0 verkeersslachtoffers. Op zaterdag 24 maart heeft Het Hoeksche Waards Dames Peloton een training wegkapitein gevolgd.

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

PUTTERSHOEK – Op zaterdag 24 maart heeft Het Hoeksche Waards Dames Peloton een training wegkapitein gevolgd. Leon van Noort, wethouder van gemeente Binnenmaas en regionaal ambassadeur verkeersveiligheid Hoeksche Waard ondersteunt het initiatief van Het Hoeksche Waards Dames Peloton van harte:

“Mijn persoonlijke drive en doel is met name mensen bewust maken van verkeersveiligheid. In mijn jaren als wethouder heb ik gemerkt dat er door veel inwoners gekeken wordt naar (verkeerd)maatregelen op het moment dat er ongelukken gebeuren. Dit is uiteraard een van de oplossingen van het probleem. Veel van deze ongelukken gebeuren door het weggedrag van verkeersdeelnemers. Je kunt als overheid nog zoveel borden, snelheid remmende maatregelen of verkeerslichten plaatsen, een veilige verkeersdeelname begint bij de deelnemers zelf. Denk hierbij aan het niet houden aan de regels, bumperkleven, haast en mijn grootste ergernis: te hard rijden binnen bebouwde kom en op woonerven. Mijn doel en drive is dan ook mensen bewust te maken van hun deelname aan het verkeer en in acht nemen van regels in het verkeer. Als we allen meer en beter opletten (denk hierbij ook aan de kinderen) en elkaar iets gunnen dan zal ook de deelname aan het verkeer voor iedereen prettiger en vooral veiliger worden!” 

Maak een punt van 0

Het aantal vermijdbare slachtoffers moet terug naar 0 en dat kan alleen wanneer iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Van overheden, organisaties, bedrijven en scholen tot individuele weggebruikers. We maken van veilig verkeersgedrag de nieuwe norm. Samen maken we een punt van nul verkeersslachtoffers. 

Training wegkapitein

Fiets je in een groep groter dan 4 personen? Dan zorg je als wegkapitein voor de veiligheid van de groep. Dit doe je aan de hand van afspraken die binnen je club zijn gemaakt, de gedragscode van de Wieleracademie en in overleg met een opgeleide trainer of instructeur van jouw vereniging. Jij zorgt dat de verkeersregels en gedragsregels van je vereniging worden gevolgd en spreekt leden hierop aan als dit nodig is, zet routes uit en ziet toe op de snelheid van de groep. Hoe je dit in de praktijk brengt leer je op de opleiding tot wegkapitein. 

Wat is de taak van een wegkapitein? 

  • De route van de trainingstocht bepalen 
  • De snelheid van de groep bepalen en afstemmen op de zwakste leden van de groep 
  • De verkeersregels in acht nemen 
  • De gedragscode van de NTFU naleven 
  • De deelnemers van de groep in de gaten houden en of een ieder zich aan de regels houdt 
  • Bij pech of ongevallen de instructeur assisteren of indien instructeur niet aanwezig is, dan zelf optreden als coördinator 
  • Het laten rouleren van de groep tijdens het fietsen, daarbij letten op de zwakste 

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.