Open imkerij dagen 2018, een (bij)zonder weekend

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

HOEKSCHE WAARD – In het weekend van 14 & 15 juli zetten imkers in heel Nederland hun bijenstal open voor het grote publiek. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement wat langzamerhand steeds meer bekendheid krijgt en daardoor steeds meer bezoekers trekt. Zo ook bij de imkers in de Hoeksche Waard. Bij TotalisNaturales (De Jagende Imker) was het een komen gaan van mensen.

De groepen voor de rondleiding werden gedurende dag steeds groter. De rondleiding startte bij het gezamenlijke biotoopverbeteringsproject van verschillende bewoners van de Oudendijk. In het perceel (tegenover de Oudendijk 47) is er van alles te zien qua planten en bloemen speciaal ingezaaid voor bijen, vlinders en hommels maar ook grassen en granen voor de aanwezige patrijzen in het Oudenland. Het perceel bruist van allerlei insecten die goed waar te nemen zijn vanaf het pad langs het biotoopverbeteringstraject.

Daarna vervolgde de tour zijn weg naar een zichtkast waar je op een veilige manier, achter glas,  het gedrag van bijen kon observeren. Aan de hand van deze zichtkast gaf de jagende Imker uitleg over het houden van bijen. Hierna vervolgde de bezoekers hun weg naar de imkerij alwaar ze kijkje in de keuken van de imker kregen. Aan de hand van voorbeelden legde de Jagende Imker uit wat hij zoal allemaal doet om zijn bijen het jaar rond gezond te houden. Ook werd uitleg gegeven over de verschillende natuurproducten die bijen produceren en hoe en waarom deze geoogst worden. De tour eindigde in de winkel waar men aan een heuse honingproeverij kon deelnemen en verschillende soorten honing kon proeven. Ook was er de mogelijkheid tot het volgen van verschillende workshops zoals kaarsen maken en zalf van bijenwas maken.  De innerlijke mens werd tijdens het bezoek aan de Jagende Imker niet vergeten, tussendoor werden hapjes van ganzenvlees geserveerd en kon men limonade pakken gemaakt van verschillende soorten fruit en honing.

Na afloop zijn zowel Jack en de Jagende Imkers vrouw zeer tevreden over de  verloop van de beide dagen, ze hebben veel positieve reacties op hun werk gekregen en verzoeken van bezoekers om een dag mee te mogen lopen in de imkerij. De bezoekers hebben veel geleerd, er komt heel wat kijken bij het houden van bijen.

Kortom voor De Jagende Imker is het duidelijk volgend jaar doet hij weer mee aan de open imkerijdagen met waarschijnlijk nog een mooier programma.  


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren