Jongste van het stel karter Kevin Stehouwer uit Strijen maakt indruk met podiumplaats

0
206
Kevin Stehouwer - Foto Bas Kaligis

ASSEN – Drie podiumplaatsen in evenzoveel races en de snelste rookie bovendien: karter Kevin Stehouwer kende een uitstekend weekeinde op het circuit van Assen tijdens de vierde ronde van het GK4-kampioenschap. De veertienjarige rijder uit Strijen denderde in de Senioren-klasse naar de derde, derde en tweede plaats in de respectievelijke races. Het sterkte zijn zelfvertrouwen op weg naar het WK in Le Mans waar Kevin in oktober gaat debuteren.

Kevin Stehouwer – Foto Bas Kaligis

Ik ben op zich wel tevreden, sprak Kevin na afloop. Het is moeilijk inhalen op deze baan en ik had er nooit eerder gereden. Dan is dit zeker geen slecht resultaat. Ik vind het een leuk baantje, hij is snel waar je echt met hoge snelheid kunt rijden. Al moet de baan nog wel afgemaakt worden. Op sommige plekken ontbreken de kerbstones nog.

De wedstrijd op de Drentse omloop stond voor het eerst op de kalender van het GK4-kampioenschap. Dat maakte het tot een speciale race, want bijna niemand kende de baan nog. Toch kwam het voor Kevin – de jongste rijder in de Junioren-klasse – niet onverwacht dat hij opnieuw voorin reed. Meestal sta ik ergens vooraan. Ik rijd dit jaar zoveel, ga zoveel vooruit. Omdat ik veel rijd, krijg ik ook steeds meer vertrouwen. En mijn Zanardi ligt echt heel goed op de baan. Ik vind die kart veel fijner dan een OTK bijvoorbeeld.

Al in de vrije trainingen kreeg Kevin de bevestiging die hij feitelijk het hele seizoen al krijgt: hij boekt progressie en is daardoor snel. In Assen reed hij steeds tijden die hem een plekje gunden in de top drie. Op één training na dan, maar dat kwam omdat er voor die training andere klossen op zijn kart waren gemonteerd. Daardoor had ik te veel grip. Daarna hebben we ze er snel afgehaald en de andere er weer opgezet. Toen ging het meteen weer goed.

In de kwalificatie ging het helaas wat minder en moest Kevin zich tevredenstellen met de zevende tijd. Dat betekende de zevende startplaats in de eerste race en daarin moest hij knokken om naar voren te komen. Bij de start viel ik een plek terug en even later werd ik van de baan gereden waardoor ik tiende reed, blikte de snelle Zuid-Hollander terug. Daarna heb ik veel jongens ingehaald en ben ik toch nog derde geworden.

Knap op een baan waarop het moeilijk inhalen is. Toch was het voor Kevin ogenschijnlijk niet zo moeilijk. Je moet gewoon steeds bedenken waar je wilt inhalen, de actie goed voorbereiden, niet twijfelen en dan toeslaan en afmaken, doceerde hij.

Tijdens de tweede race mocht hij van de derde plaats vertrekken. Hij ging nadrukkelijk op jacht naar de koppositie, getuige zijn snelste rondetijden, maar vond daarbij een blok van de broers Nick en Mark Smit op zijn weg. Zij werkten samen. Ze zaten steeds vlak achter elkaar en in één keer twee karts voorbijgaan, is bijna onmogelijk. Maar ik had eigenlijk eerste moeten zijn, want ik had de snelste tijd.

Race drie kende een heel ander verloop, al was het resultaat hetzelfde. Ik had een aardig gat op Mark Smit dichtgereden en ik reed weer de snelste tijd, maar hij verdedigde goed en ik kon niet aan hem voorbij.

Hoe dan ook was Kevin tevreden met zijn derde plaats in het dagklassement. Het was daarmee een fraaie opwarmer gebleken voor de vierde en laatste ronde van het NK X30 die komende week op dezelfde baan wordt gehouden. Dan hoop ik ook voorin te rijden. Maar dan doet wel Joey van Splunteren mee en die is heel snel. Maar ik verwacht toch weer in de top drie te kunnen rijden.

Daarna wacht nog het WK in Le Mans. Het wordt zijn debuut. Ik heb dit jaar ook de Euro Series gereden en het WK lijkt me redelijk hetzelfde: veel heel snelle rijders. Het wordt wel lastig, ik heb er nog nooit gereden. Daarom gaan we er van tevoren nog een keer trainen om de baan te leren kennen. Ik heb er heel veel zin in!

Kevin Stehouwer wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Keijzer Racing, Omega Group, Lambert & Company, Corvers & Van Veldhoven.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.