College Tour/Lezing “Pastoor Wouters, één van de Martelaren van Gorcum?’

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Heinenoord – De geschiedenis van de Martelaren van Gorcum speelde zich af aan het begin van de Opstand tegen de Spaanse overheersing. De opstand tegen Spanje was een strijd voor onafhankelijkheid, waarbij de religieuze tegenstellingen zich verhardden. En weer speelde een Hoeksche Waarder een mogelijke rol in een stukje vaderlandse geschiedenis. Seculier pastoor uit Heinenoord Andries Wouters werd op 9 juli 1572 na een schijnproces opgehangen tegelijk met de geestelijken uit Gorcum en werd zodoende één van de Martelaren.

Roy Tepe, auteur en gastconservator van het Gorcum Museum, vertelt over deze belangrijke gebeurtenis in de vaderlandse geschiedenis tijdens een lezing in Museum Hoeksche Waard op zaterdag 10 november. Hij illustreert zijn verhaal met talrijke afbeeldingen uit Nederland, Europa en de wereld.

De lezing vindt plaats  in ’t Hof van Assendelft, Hofweg 13 te Heinenoord. Inloop vanaf 13.00 uur en aanvang lezing 13.30 uur. Daarna wordt de collegetour/lezing voortgezet in de tegenover ’t Hof gelegen hervormde kerk, waar we op zoek gaan naar sporen van Wouters en zijn tijd. We eindigen tenslotte bij de expositie ‘4000 jaar Hoeksche Waard’ in Boerderij Oost-Leeuwenstein aan de Dorpsstraat 13 te Heinenoord en sluiten rond 16.30 uur af met een drankje.

Entree bedraagt € 15,00 inclusief twee consumpties. Vrienden van het museum en houders van de Museumkaart betalen € 12,50. Aanmelden voor de lezing is verplicht via https://www.museumhw.nl/evenementenlijst/119-lezing-de-martelaren-van-gorcum. Let op: wij rekenen op u na aanmelding. Is vrijwilligerswerk bij Museum Hoeksche Waard misschien iets voor u? Er staan interessante vacatures op de website.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.