Voormalige kerk in Nieuw-Beijerland wordt het nieuwe onderkomen van Halte Zomervilla een woon- en logeerhuis voor ernstig meervoudig beperkte jongeren.

620
Foto RoosRos Architecten

NIEUW-BEIJERLAND – Vijf jaar geleden startte een aantal ouders in Nieuw-Beijerland het initiatief stichting Zomerkind. Een dagcentrum voor ernstig meervoudig beperkte kinderen. Het dagcentrum heeft een unieke, platte organisatie, waarin alleen diegenen die met de jongeren werken betaald worden. Alle taken eromheen worden met vrijwilligers georganiseerd. Met dezelfde organisatiestructuur wordt er nu een volgende stap gezet. Een woon- en logeerhuis voor maximaal zestien emb-jongeren.

Halte Zomervilla wordt een aanvulling op het reeds eerder geopende dagcentrum. Een aantal van deze emb-kinderen gaan er permanent wonen en de overige kamers zullen dienen als logeerkamers. Hiermee kunnen ouders even worden ontlast.

De plek was niet makkelijk om te bepalen, maar de voormalige kerk van de Gereformeerde Gemeente in Nieuw-Beijerland sloot perfect aan op de wensen van de aanstaande bewoners en hun begeleiders. Leuke bijkomstigheid is dat de geselecteerde kerk in 1958 ontworpen is door de oprichter van ons bureau, dhr. Cees Roos. Vanaf die tijd heeft de kerk drie keer een verbouwing en uitbreiding ondergaan. Met respect voor het verleden wordt het nu voor de vierde keer verbouwd.

In ons ontwerp staat daglicht centraal. Er komen ramen in het dak, er komt een binnentuin met een boom en bestaande raampartijen worden vergroot. Rond de binnentuin komen, diverse woonkamers en slaapkamers. Het orgel zal behouden blijven en de kerkbanken krijgen een tweede leven. Er is zelfs een mogelijkheid om een kerkbank te sponsoren. De planken banken zullen worden hergebruikt in het ontwerp van de binnenwanden. Door middel van een donatie kun je je naam laten graveren in een zitting.

Als alles volgens plan verloopt zal Halte Zomervilla rond de zomer van 2019 worden geopend.

Bezoek voor meer informatie www.haltezomervilla.nl en de Facebookpagina.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.