Kranslegging tijdens herdenking bij het Luchtoorlog Hoeksche Waard ‘40-‘45 monument

245
Namens de Hoeksche Waardse gemeenten leggen de (loco)burgemeesters/wethouders Wethouder Piet van Leenen Burgemeester Servaas Stoop,Burgemeester Jan Luteijn, Wethouder Paulien Tanja en Wethouder Leonvan Noort een krans bij het monument Luchtoorlog Hoeksche Waard ‘40-‘45.
Namens de Hoeksche Waardse gemeenten leggen de (loco)burgemeesters/wethouders een krans bij het monument Luchtoorlog Hoeksche Waard ‘40-‘45.

Oud-Beijerland – Donkere wolken pakken zich samen boven het monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945 als de genodigden, op uitnodiging van de gelijknamige stichting, hun plaats innemen tegenover het monument. Gelukkig blijft het bij dreigen, sterker: er breekt zelfs een waterig zonnetje door. Het is zaterdag 10 november, de dag voorafgaande aan Remembrance Day. Maandag 11 november 1918 schrijft geschiedenis, want om 11 uur precies komt er een eind aan de Eerste Wereldoorlog. Sinds 1919 worden jaarlijks op deze dag in het Verenigd Koninkrijk en in alle landen van het Gemenebest alle gevallenen – aanvankelijk alleen van WO I, maar later ook van alle oorlogen en gewapende conflicten – herdacht.

Vandaar dat de stichting vandaag (opnieuw) een herdenkingsplechtigheid organiseert bij het momument, ter herinnering aan de Nederlandse (10) en geallieerde (77) vliegtuigbemanning die in WOII boven of op het grondgebied van de Hoeksche Waard veelal op jonge leeftijd omkwam.
De ceremonie werd onder meer bijgewoond door de families Marshall en Cox, nabestaanden van de omgekomen vliegtuigbemanning. Zij legden, als officiële handeling, twee QR-code tegels bij het ‘digitale’ monument. De tegels vertellen het verhaal van Ernest Bainbridge (28) en Graham Rolland (18), beiden vrijwilliger bij de Royal Air Force.

Tijdens de herdenking wordt het woord gevoerd door Jan van Tol (voorzitter van de stichting), Piet van Leenen (locoburgemeester Oud-Beijerland) namens de vijf Hoeksche Waardse gemeenten en mevrouw Elsa van Gelderen (bestuurslid van Royal British Legion Holland Branch) die uitleg geeft over de symbolische betekenis van de Poppy (herdenkingsklaproos).

Na een moment van gewijde stilte worden kransen en bloemen gelegd bij het monument. Namens de Hoeksche Waardse gemeentebesturen wordt de krans gelegd door locoburgemeester Piet van Leenen (Oud-Beijerland), burgemeester Jan Luteijn (Cromstrijen), burgemeester Servaas Stoop (Korendijk), wethouder Leon van Noort (Binnenmaas) en wethouder Paulien Tanja (Stijen). De kransen en bloemen worden aangereikt door leden van Scouting Oud-Beijerland.

Na het spelen van het volkslied van achtereenvolgens Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten van Amerika hijsen de scouts de vlaggen in top.

Terwijl de laatste klanken van het bekende en indrukwekkende Amazing Grace langzaam wegsterven, komt het ‘We will meet again’ van Vera Lyn tot leven en keren de genodigden terug naar het naastgelegen Klein Profijt. De wind wakkert meer en meer aan, maar het is gelukkig nog steeds droog!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.