Familie Hinzen organiseert al 60 jaar de kermis in Oud-Beijerland

325
Foto: Oranjevereniging Oud-Beijerland

Oud-Beijerland Het is dit jaar precies 60 jaar geleden dat de familie Hinzen voor de eerste keer met de kermis naar Oud-Beijerland kwam. De heer Hinzen heeft dit tot 1978 gedaan en moest helaas wegens ziekte met zijn werkzaamheden stoppen. De zaken zijn toen overgenomen door zijn dochter Kitty en haar man Dieter. Anderhalf jaar geleden is Dieter overleden en dus regelt Kitty nu de zaken alleen.

Met veel plezier vertelt Kitty over deze eerste periode. “Toen mijn ouders in 1959 voor deeerste keer in Oud-Beijerland kwamen sprak mijn vader de historische woorden: ‘Maria, moet je toch kijken, wat komen we hier doen, hier wonen helemaal geen mensen’. De reactie van mijn moeder was ‘Ach ja, we hebben nu zo’n eind gereden, laten we maar blijven’.

De kermis stond toen nog aan de haven tegenover Koen Visser. De bezorgdheid van de heer Hinzen verdween echter snel. Op Koninginnedag begon ’s morgens het muziekkorps te spelen en toen zijn vrouw uit het raampje van de woonwagen keek, zag ze opeens heel veelmensen tevoorschijn komen over de dijk bij (toen nog) De Oude Hoorn. “Mijn vader had toen zo’n haast om zich aan te kleden, dat hij met twee benen in 1 broekspijp sprong”, vertelt Kitty lachend. “Ze hebben toen snel de kermis open gedaan en zijn de hele dag tot ’s avonds aanhet werk geweest. Tegenover die plek was ook een soort cafetaria en die mensen hadden gezien dat mijn ouders de hele dag nog niets hadden gegeten. Ze kwamen toen met een grote schaal met patat, saté, nasi enz. We hebben nog steeds contact met de kinderen vandeze mensen,” vertelt Kitty

In de jaren die volgden heeft de kermis op diverse locaties gestaan. Inmiddels heeft de kermis haar vaste stek op het Vierwiekenplein. De eerste keer dat de kermis daar stond was dit evenemententerrein echter nog niet helemaal klaar. Het was nog niet bestraat en er lag alleen maar zand. “We hebben toen nog allerlei rijplaten moeten regelen zodat devrachtwagens toch veilig het terrein op konden komen”.

Vanaf 1978 hebben dochter Kitty en haar man Dieter de zaken overgenomen van haar vader die om gezondheidsredenen moest stoppen. Voor Dieter was dit wel even wennen want hij kende de kermiswereld niet. Hij heeft dit echter uitstekend opgepakt en altijd met veel plezier gedaan. Nadat hij in de zomer van 2017 is overleden, regelt Kitty nu de zaken alleen. Ze zietdit niet als een belasting. “Ik kom graag naar Oud-Beijerland en ik heb er zoveel lievemensen leren kennen. Ik kan dit niet missen”.

Oranjevereniging Prinses Juliana zorgt ervoor dat de kermis naar Oud-Beijerland komt en heeft afspraken met Kitty gemaakt. Het is een belangrijk onderdeel van het programma rondom Koningsdag. Die eerste jaren was de heer Meeldijk voorzitter. Oud-voorzitter Arievan Pelt memoreert: “De heer Meeldijk had bedacht dat de voorzitter van deOranjevereniging de kermis moest openen door een paar rondjes in de botsauto’s te rijdenterwijl iedereen erom heen stond te applaudisseren. Ik heb dat één keer gedaan en daarnanooit meer!”

Namens Oranjevereniging Prinses Juliana in Oud-Beijerland heeft Cobi Crucq een attentie overhandigd aan Kitty met de felicitaties voor dit mooie jubileum.

De kermis staat tot vandaag vrijdag 3 mei op het Vierwiekenplein in Oud-Beijerland. Op de laatste dag, 3 mei, is het eurodag.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.