Diamanten bruidspaar De Vos uit Oud-Beijerland viert 60 jarige Huwelijksdag

356

Oud-Beijerland – Prachtig, de verhalen over vroeger, over tradities en gebruiken, over lief en leed… het kwam allemaal voorbij tijdens het felicitatiebezoek van locoburgemeester Paul Boogaard aan het diamanten bruidspaar De Vos-Buitendijk in Oud-Beijerland. 

“Onze eerste ontmoeting? Dat was op de ijsbaan aan de Oostdijk”, weet de 80-jarige mevrouw Berta de Vos-Buitendijk zich nog goed te herinneren. “En het was ontzettend koud”, vult haar 84-jarige echtgenoot Rien de Vos aan. Toch vormde de kou geen belemmering voor het overspringen van de spreekwoordelijke vonk. Het mag dan bijna 64 jaar geleden zijn, het kost beide echtelieden weinig moeite om deze gebeurtenis – met verstrekkende gevolgen – voor de geest te halen. Vandaag, dinsdag 13 augustus, is het 60 jaar geleden dat zij hun jawoord gaven voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Namens het gemeentebestuur bracht locoburgemeester Paul Boogaard het diamanten bruidspaar een felicitatiebezoek en verraste hen met een mooie bos bloemen.

De bruidegom zag het levenslicht op 23 februari 1935 in Piershil; de wieg van de bruid stond op 10 januari 1939 in Oud-Beijerland. Tijdens de oorlog evacueerde het gezin De Vos noodgedwongen naar Oud-Beijerland. “En ik ben nooit meer weggegaan”, lacht De Vos. Na hun trouwen vestigden zij zich in het huis van Berta’s oma aan de Prins Bernhardstraat. “Schuin tegenover mijn ouderlijk huis. Ik woon dus al 80 jaar zo wat op dezelfde plek”, merkt de bruid op.

Na school ging Rien de Vos de bouw in. Als metselaar, maar ook voor andere klussen in de bouw draaide hij zijn hand niet om. Zijn vrouw nam de zorg voor het gezin en het huishouden op zich. Het echtpaar heeft een dochter en schoonzoon.

Naast zijn werk heeft de bruidegom zich zo’n 55 jaar intensief bezig gehouden met het houden en fokken van konijnen. En met succes, zo blijkt uit de kast in de kamer die volstaat met bekers, medailles en oorkondes. De succesvolle bekroning van de liefde, inspanningen en inzet voor zijn konijnen. Enthousiast laat hij loco Paul Boogaard nader kennismaken met zijn levende have in de schuur achter de woning: een witte pool met rode ogen. “Je hebt ze namelijk ook met blauwe ogen”, vertelt Rien met kennis van zaken. Van de ruim 50 kooien zijn er nog maar enkele bewoond. Een aanrijding, zo’n 6 jaar geleden en de, van recentere datum, diagnose ziekte van Parkinson noodzaakte hem een groot deel van zijn konijnen weg te doen. “Het was geen makkelijk besluit”, vertelt steun en toeverlaat, dochter Polien, “maar helaas wel noodzakelijk.” De bruid mag zich graag verdiepen in een boek.

Voor Rien de Vos heeft 2019 twee jubilea in petto: 60 jaar getrouwd én 50 jaar lid van pluimvee- en konijnenfokvereniging (PKV) Nut & Sport in Oud-Beijerland.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.