Korenmolen de Lelie draait tijdens de Open Monumentendagen een marathon

118
De Puttershoekse Molen Korenmolen de Lelie die de BankGiro Loterij Molenprijs won. - FOTO MOLENS HW

De korenmolen De Lelie in Puttershoek zal in het komende weekend, tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september, gedurende 31 uur aan één stuk draaien. De molenmarathon is mede bedoeld om de aandacht te vestigen op de BankGiro Loterij Molenprijs, waar De Lelie dit jaar aan meedoet. De hoofdprijs is een bedrag van €75.000. De molen die bij een verkiezing via internet  de meeste stemmen weet te trekken, wint de prijs.

De molen begint zaterdagmorgen om 10.00 te draaien en wanneer de weersomstandigheden het toelaten, draaien ze door tot zondag 17.00 uur. De vaste molenaar Jesse in ’t Veld en zijn jeugdige helper Daniël ’t Lam krijgen tijdens de vele draaiuren de hulp van vier hulpmolenaars. Gedurende de molenmarathon zijn er in de rond de historische molen (A.D.1836) allerlei activiteiten. Er worden meel en brood verkocht, er zijn rondleidingen en demonstaties, de kelder en het motorhuis zijn open, de kinderen mogen zelf graan malen. Daarnaast worden op het molenerf historische gebeurtenissen nagespeeld, zoals door een echtpaar uit de jaren ’30 en een Nederlandse soldaat uit 1940. In de avond en nacht zal er een spotlight op de molen gericht staan. 

Op zondag 15 september a.s. organiseert De Lelie samen met Hoeksche Waards Landschap een molen- en natuurwandeling in de omgeving. De route gaat door het natuurgebied Argusvlinder, de Kromme Elleboog, de Hoeksedijk en langs de Boezemvliet. De molenaar Jesse in ‘t Veld vertelt over de vroegere watermolens en het kasteel van Weede, terwijl de gidsen van HWL ingaan op de natuur en de biodiversiteit. De wandeling duurt van 14:00 tot 16:00 uur. 

 

Aan de strijd om de Molenprijs, waar De Lelie aan deelneemt, kan tot 1 oktober iedereen van 18 jaar en ouder meedoen door via de website molenprijs.nl zijn/haar stem uit te brengen. Onder de deelnemers verloot de organisatie een luxe molenarrangement ter waarde van € 450. Iedere stem is ook voor de deelnemende molens geld waard. Voor elke stem die op haar molen is uitgebracht ontvangt de betreffende molenstichting 1 Euro.  

 

In de komende drie weken gaan vrijwilligers van de Stichting Molens Hoeksche Waard intensief actie voeren om via www.molenprijs.nl/deleliezoveel mogelijk stemmen te verzamelen voor de molen in Puttershoek. Met spandoeken aan de wieken van de eigen molens en op tal van andere plaatsen in de gemeente wordt de aandacht gevestigd op de Molenprijs. Bij verschillende publieksevenementen zullen medewerkers van de actie de bezoekers vragen hun e-mail adres in te vullen op stemkaarten. Tijdens de actieperiode worden huis-aan-huis in de Hoeksche Waard flyers bezorgd om stemmen te werven.

 

Per e-mail adres mag één stem worden uitgebracht. Wie meer e-mailadressen heeft, kan ook meerdere stemmen uitbrengen. Voor de acties in de Hoeksche Waard heeft de regionale molenstichting inmiddels de medewerking van een groot aantal vrijwilligers en organisaties toegezegd gekregen. Onder andere wordt iedereen gevraagd om binnen zijn contacten en netwerken de oproep tot stemmen verder te verspreiden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.