Bouwen aan een toekomstig vitale Hoeksche Waard tijdens de Woontop

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
De woontop in Strijen - Foto Gemeente HW

HOEKSCHE WAARD – Hoofdrolspelers op de woningmarkt van de Hoeksche Waard moeten samen bouwen aan de toekomst van de Hoeksche Waard. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk! Dat bleek donderdag 7 november op de eerste Woontop in Strijen, waar onder andere (verhuur)makelaars, projectontwikkelaars en raadsleden aanwezig waren. 

“Om het eiland over 15 jaar net zo goed te laten functioneren als nu, moeten we inspelen op de veranderingen in onze samenleving,” vertelde Piet van Leenen, wethouder Wonen, tijdens de start van de Woontop. “Het aantal ouderen neemt volgens berekeningen enorm toe, terwijl de cijfers laten zien dat het aantal jonge huishoudens dreigt af te nemen. Daardoor staan de voorzieningen onder druk en dreigt er een krappe arbeidsmarkt. De vergrijzing houden we niet tegen. Maar hoe zorgen we ervoor dat ons eiland blijft draaien én nog aantrekkelijker wordt voor jonge mensen, met behoud van de rust, ruimte en openheid van de Hoeksche Waard?”

Jonge huishoudens

Een goede woningvoorraad speelt daarin een cruciale rol. “Onze focus ligt daarbij vooral op het blijvend aantrekken van jonge huishoudens om demografisch in balans te blijven. Deze groep draagt bij aan het in stand houden van voorzieningen, vormt een groot deel van de beroepsbevolking en is cruciaal in het voorzien van de toenemende vraag naar thuis- en mantelzorg. Zij zijn dus de drager van een vitale Hoeksche Waard.” Om deze groep naar het gebied te krijgen, moeten ze hier kunnen wonen, werken en recreëren. “Dat betekent dat er voldoende én betaalbare woningen beschikbaar moeten zijn die voldoen aan de wensen van deze jongeren en gezinnen. Zo willen we de stroom jonge huishoudens naar ons eiland, dat sinds 2015 op gang is gekomen, in stand houden.“

Om te weten wat deze wensen dan precies zijn, lopen er tal van initiatieven. Zo is er een groep jongeren actief die graag meedenkt over wat betaalbare huur- of koopwoningen kunnen zijn. “Zij reageerden op een oproep van onze gemeente om actief de vraag naar jongerenhuisvesting in kaart te brengen. Eén van de acties is een vragenlijst onder jongeren tussen de 18 en 35 jaar die in (de toekomst) in de Hoeksche Waard willen wonen.”

Vergrijzing

Tegelijkertijd vraagt de vergrijzing om maatwerk in woningbouw. “Dat mogen we niet uit het oog verliezen. Die opgave is fors. Denk aan het mogelijk maken van ontmoeting, het bieden van een passende woonplek voor iedereen en het langer zelfstandig blijven wonen. Oftewel: de juiste woningen voor de juiste doelgroep,” aldus wethouder Van Leenen.

Omarmen

Om die toekomstbestendige woningvoorraad én speciale woonvormen voor elkaar te krijgen, is samenwerking essentieel. Daarbij moeten we de kracht van de Hoeksche Waard niet vergeten. Dat zijn de inwoners, de rustige en landelijke omgeving, de prachtige natuur en het dorpse karakter.

Wethouder Van Leenen: “Wij als gemeente Hoeksche Waard dragen de verantwoordelijkheid voor het behoud van dit karakter en samenwerking met andere opgaven zoals zorg & inclusie. We willen bovendien een snellere doorloop van plannen en een stevige continue bouwstroom faciliteren. Maar we beseffen ons ook dat wij niet alleen achter het stuur zitten. Daarom zijn we op de Woontop bij elkaar gekomen. Om onze visie én de vragen waar we voor staan, op het gebied van wonen en zorg, te delen. We vragen aan alle partijen om deze gemeentedoelstellingen te omarmen. Om allemaal te bouwen aan een vitale Hoeksche Waard.” Van Leenen sluit af met: “Ik draag mijn steentje bij! U ook?”

Presentaties en tekenverslag van de Woontop

Tijdens de Woontop gaf Companen een presentatie over het woningbehoefteonderzoek in de Hoeksche Waard. Klik hier voor de Presentatie Companen Woontop HW. Ook gaf de landschapsarchitect van de gemeente een presentatie over ruimtelijke kwaliteit. Klik hier voor de presentatie Ruimtelijke kwaliteit van de gemeente. Een tekenaar maakte een tekenverslag van alles wat er besproken is op de Woontop. Klik hier voor het tekenverslag.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren