Zuid-Holland hardleers met app-verbod

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Rijksoverheid

In juli 2019 ging het app-verbod in. Fietsers mogen daardoor niet langer meer hun mobieltje, tablet of een ander apparaat in de hand houden tijdens het fietsen. De eerste twee maanden leek deze verandering van wetgeving maar moeilijk geaccepteerd te worden. Zo werden er in heel Nederland meer dan 9.000 fietsers op de bon geslingerd.

Zuid-Holland spant de kroon

Hoewel de Hoeksche Waard zelf veel geeft om verkeersveiligheid, bleek Zuid-Holland in het algemeen extra hardleers betreft de nieuwe wetgeving. De provincie nam bijna 27 procent van het Nederlandse totaal voor haar rekening: 2.410 boetes.

Hoge bekeuring

Veel mobielgebruikers kiezen tegenwoordig voor een sim only-abonnement, waardoor bellen, social media en surfen op het internet een plezier is. Je hebt namelijk overal internet. Ook onderweg op de fiets. Mocht een fietser nu zijn telefoon erbij pakken, is hij een stuk duurder uit. Hij kan namelijk rekenen op een bekeuring van € 95,-. Daar komen de administratiekosten nog bovenop. Ook in de donkere decembermaand brengt dit problemen met zich mee. Eerst durfde men nog wel eens de zaklamp van de telefoon erbij te pakken om zichzelf zichtbaar te maken in het verkeer, wanneer de fietsverlichting het niet doet. Wie dat nu waagt, kan rekenen op een dubbele boete: een voor de afwezigheid van fietsverlichting, een voor het in de hand houden van de telefoon.

Veel fietsers met vragen

Het was niet alleen koppigheid die vele fietsers € 95,- lichter maakte. Er was ook veel onduidelijkheid. Dat er niet meer geappt mocht worden, begreep iedereen wel. Maar hoe zat het met navigatie en muziek luisteren? Momenteel is het enkel verboden om te fietsen met de telefoon in de hand. Muziek luisteren is dus geen probleem, zolang het mobieltje maar veilig opgeborgen is. Even het apparaatje erbij pakken om een andere playlist te selecteren, mag dus ook niet. Het beste kiest een fietser voor oortjes, waarmee songs overgeslagen en het volume bediend kunnen worden. Navigeren met de telefoon is toegestaan, mits het apparaatje in een houder op het stuur wordt geplaatst. De route zal vooraf ingesteld moeten worden, want ook al zit de telefoon in de houder, degene die even het beeld wil centreren of de bestemming wil wijzigen, loopt al een risico op een bekeuring.

Veiligheid voorop

Het app-verbod is even wennen, maar de boodschap is voor iedereen wel duidelijk. Het is belangrijk altijd de aandacht bij het verkeer te houden en dat geldt niet alleen voor automobilisten. Bij veel ongelukken zijn namelijk fietsers betrokken, onder andere omdat zij zich laten afleiden. Hopelijk komt daar in 2020 verandering in.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren