Mysterie opgelost: dit gebeurt er langs de A29 bij Numansdorp

Sanne Waldekker - Regioverslaggever Rijnmond
2 Min Read
Het baggerdepot langs de A29 bij Numansdorp - Foto Sanne Waldekker
Automobilisten die regelmatig over de A29 komen, hebben het vast wel gezien. Bij de afslag Numansdorp liggen opeens grote bakken water met een afmeting van twee voetbalvelden. Het Waterschap Hollandse Delta legt uit: “Het gaat om een baggerdepot.”

 

Een klein bootje, een snijkopzuiger, is een kilometer verderop bezig het naastliggende water, het Oude Diep, uit te diepen. “Het bootje zuigt het water op en via leidingen wordt het naar het depot getransporteerd”, legt projectmanager Laura Everdij uit. 

Weinig verstoring

Bij het normale baggeren zonder boot wordt de grond met kranen aan de kant geschept en afgevoerd met vrachtwagens. Maar hier bij Numansdorp komen er helemaal geen kranen of vrachtwagens aan te pas.

“Het scheelt voor de boer dat we niet keer op keer over zijn land hoeven te rijden en het geeft ook rondom het water weinig verstoring” 

Voorkomen wateroverlast

Het lijkt veel moeite voor een watergang waar verder niet gevaren wordt, maar dit werk heeft alles te maken met het voorkomen van overstromingen en wateroverlast. “Als het hier steeds ondieper wordt, dan kan het water er niet meer doorheen. Dus het is echt wel noodzakelijk dat we dit doen”, aldus Everdij.

Mysterie opgelost dus, het gaat om een baggerdepot. Zodra de bagger is ingedroogd gaat de boer het weer gebruiken om zijn land op te hogen. En dan verdwijnt het depot weer. 

 

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
Sanne Waldekker is de speciale regioverslaggever voor de Hoeksche Waard namens de regionale omroep Rijnmond. Verslaggever Sanne Waldekker werkt vanuit de Hoeksche Waard. Sanne werkt al ruim tien jaar voor Radio en TV Rijnmond en werkt samen met o.a. Hoeksch Nieuws
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren