Waardevolle stage bij VluchtelingenWerk Hoeksche Waard

140
‘Thirsa (links, stagiair ) en Pier (rechts, uit Syrie ) - FOTO:VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland

Oud-Beijerland – Hoe oefenen studenten Inge van ‘t Hoff en Mieke Bakker de theorielessen uit hun hbo opleiding in de praktijk? Zij kozen voor vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk Hoeksche Waard.

Hoe heb je deze stage gevonden?
Inge van ‘t Hoff studeert HBO Social Work en werkt sinds drie jaar als maatschappelijk begeleider bij VluchtelingenWerk: ’Ik heb gebeld of ik vrijwilliger kon worden en dit als stage kon gebruiken.’ Mieke Bakker kreeg een tip van een oud-stagiair. ‘Ik wilde al vrijwilligerswerk doen bij VluchtelingenWerk.’

Wat vind je belangrijk aan je stage?
Inge, student hbo Social Work, vertelt: ‘Als toekomstig maatschappelijk werker ben ik bezig met mensen te helpen om een goede plaats in de maatschappij te verwerven. Vluchtelingen moeten vaak op alle vlakken opnieuw beginnen. Bijvoorbeeld is er vaak geen sociaal netwerk om op terug te vallen of denk aan hun psychisch welzijn; het doet wat met je om alles achter te laten, geen werk te hebben en rond moeten komen van een uitkering en niet de cultuur en taal te kennen.’ 

Ontmoeting met de praktijk
Mieke, vierde jaars studente hbo Toegepaste Psychologie, legt uit: ‘Mijn ontmoeting met de praktijk is belangrijk. Welke individuele vraagstukken leven onder de vluchtelingen, wat is belangrijk voor hen en welke steun hebben zij nodig tijdens onze begeleiding. Ook de maatschappelijke betrokkenheid en onze samenwerking met instanties en de gemeente levert mij veel ervaring en kennis op. Daarnaast is de dynamiek binnen de organisatie VluchtelingenWerk belangrijk voor mijn stage.’

Hoe vind je het om mensen uit een andere cultuur te ontmoeten?
Inge: ‘Ik vind mensen leuk, ook mensen uit een andere cultuur. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mensen uit een andere culturen niet zo veel van ons vind verschillen. Als je goed kijkt zijn er tussen Nederlandse mensen ook veel verschillen en het verschil tussen Nederlandse mensen is soms groter dan het verschil tussen mensen uit verschillende culturen.’

Welke ervaring heb je voor je toekomstige beroep opgedaan?
Inge: ‘Mijn ervaringen tijdens de stage zijn op allerlei gebieden. Ik heb ruim de mogelijkheid om methodieken uit de opleiding te oefenen. Daarnaast vind ik het fijn om als stagiair de ruimte te hebben in mijn werkzaamheden.’  Mieke: ‘Het contact met de statushouder krijgt voor mij veel  aandacht. Ik voel mij betrokken bij de kwetsbare vluchtelingen die extra aandacht nodig hebben. Mijn kennis en ervaring neem ik mee omtrent de specifieke coaching vaardigheden.’

Om welke reden zou je iemand deze stageplek aanraden?
Inge somt op: ‘De mogelijkheden die er zijn binnen deze stageplek, tegelijkertijd stagiair en volwaardig teamlid zijn.’ Mieke vult aan: ‘Ga deze ervaring aan, het brengt je tot nieuwe inzichten. De doelgroep is enorm divers en zeer dynamisch, ieder heeft zijn eigen verhaal. Daarnaast maak je kennis met zoveel instanties, wet- en regelgeving dat dit echt je horizon verbreedt.’

Heb je interesse in een stage? Of als vrijwilliger ? Kijk op onze website vluchtelingenwerk.nl/vacature.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.