Waterschap blijft samenwerken met het Hoeksche Waards Landschap

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto HWL

Hoeksche Waard – De waterschapspartijen Water Natuurlijk en fractie Natuur hebben afgelopen week gepleit voor voortzetting van de samenwerking van het waterschap Hollandse Delta met Hoeksche Waards Landschap (HWL). Deze waardevolle samenwerking bij het beheer van het groen dreigde te stoppen. Deze week kwam het verlossende woord van het college van dijkgraaf en heemraden. De samenwerking wordt voortgezet en dat is goed nieuws voor biodiversiteit.

Goed werk

Het waterschap is dik tevreden over het werk van HWL meldt heemraad Johan van Driel aan de verenigde vergadering. De contracten worden verlengd. HWL  beheert onder andere natuurgebieden langs kreken voor het waterschap. Naast een natuurfunctie zorgen deze gebieden ook voor de opvang van extreme buien. Dat is een tijd dat klimaatverandering steeds meer zichtbaar wordt geen overbodige luxe. Door het beheer van HWL zijn deze gebieden uitgegroeid tot een eldorado voor wilde planten en dieren.

Boeren spelen een belangrijke rol bij het beheer door HWL.  Bij de uitvoering wordt samen gewerkt  Zij leveren machines en menskracht voor het grovere werk. Boeren en natuurbeheerder vullen elkaar aan. Dat geeft een stuk betrokkenheid en dat is belangrijk. Overal ligt de natuur zonder afscheiding tegen de akkers aan. De boeren zijn ook buren en HWL heeft decennia lang geïnvesteerd in een goede verstandhouding en samenwerking.

Hoogstam fruitbomen

Naast de kreken natuur beheert HWL ook landschapselementen als dijken, knotbomen en fruitbomen voor het waterschap. Mooi voorbeelden zijn de zogenaamde Appeldijk en Perendijk. Hier worden ruim honderd hoogstam bomen onderhouden. Het gaat om oude, cultuurhistorisch belangrijke rassen. De inzet van vrijwilligers maakt dit betaalbaar.
De HWL werkgroep Fruit en Sap betrekt ook publiek  bij dit werk door pluk en pers activiteiten. Met name voor jeugd is dit erg aantrekkelijk.  Dat geeft een stuk betrokkenheid bij natuur en landschap en een willekeurige aannemer kan dat niet bieden.

Verstandig besluit

Water Natuurlijk en de fractie Natuur vinden dat het college een verstandig besluit heeft genomen. Het is goed nieuws voor natuur en landschap. De samenwerking met gebiedspartners wordt versterkt en de belasting betaler krijgt betere waar voor minder geld.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren