Syb van der Ploeg en Maarten Peters eren Simon & Garfunkel in Kunstmin

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto PR

De muziek van Simon & Garfunkel is mateloos populair bij jong en oud. Toen het duo bij elkaar kwam in New York in de jaren ’50, moesten Maarten Peters en Syb van der Ploeg nog geboren worden. Inmiddels zijn deze twee ervaren Nederlandse muzikanten grote fans en trekken ze langs de theaters om de vele hits met de beroemde tweestemmige zang te vertolken.

Jaren ’60

In 1965 wordt het nummer The Sound of Silence uitgebracht, dat dan opgepikt wordt door de makers van de film The Graduate. Hierdoor zijn Paul Simon en Art Garfunkel, die in de jaren ’50 al voor het eerst optraden onder de naam Tom & Jerry, meteen gevestigde namen in de muziekwereld. Hun nummers klinken lieflijk maar hebben wel degelijk een (mild) maatschappijkritische boodschap. Het duo scoort vanaf dat moment met singles als Bridge over troubled water, I am a Rock, Mrs. Robinsonen A Hazy Shade of Winter. Het zijn de jaren ’60, de jaren waarin mensen overgaan tot de aanschaf van hun eerste telefoon, koelkast, auto, televisie en wasmachine. Voor de vraag ‘hoeveel kan ik lenen‘ maakt men nog een afspraak met de bank in plaats van het op de laptop in te tikken. De economie krabbelt op na jaren van wederopbouw.

Reünie in Central Park

Je zou zeggen dat de band tientallen jaren bestaan heeft, maar eigenlijk duurde hun succes – met alle hits – nog geen half decennium. De twee lagen regelmatig met elkaar overhoop en besloten in 1970 uit elkaar te gaan. Er was een legendarisch reünie-optreden in Central Park 1981, waar een half miljoen mensen op af kwamen. In Nederland luisterden we toen naar Doe Maar, de Dolly Dots en Anita Meyer en ook naar Maarten Peters’ Frank Boeijen Groep, maar nog lang niet naar De Kast van Syb van der Ploeg.

Tijdloze hits

De muziek van Simon & Garfunkel heeft de tand des tijds hoe dan ook doorstaan, nog steeds weten jonge muzikanten de gouden melodieën van de twee New Yorkers te waarderen. Zo maakten Nick & Simon vorig jaar een documentaireserie, waarin de Volendammers op zoek gingen naar de roots van het duo. Deze reeks heet Homeward Bound, naar één van de vele hits. En de muzikanten Maarten Peters (o.a. Frank Boeijen Groep) en Syb van der Ploeg (De Kast) doken in de tablaturen en teksten om zich de muziek eigen te maken. Ze trekken er nu mee langs de theaters. Op 23 september is hun show The Best of Simon & Garfunkel te zien in Kunstmin in Dordrecht. Tickets zijn verkrijgbaar via kunstmin.nl.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren