Ambachtsheerenhuis in Zuid-Beijerland deze maand 100 jaar oud!

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Ambachtsheerenhuis Zuid Beijerland - Foto Theo van den Broek

Zuid-Beijerland – Op 25 mei a.s. is het 100 jaar geleden dat de eerste steen werd gelegd voor het nieuwe Ambachtsheerenhuis in Zuid Beijerland. In de tempaan van het huis staat het wapen van de voormalige gemeente Zuid Beijerland.Dit huis is dus 100 jaar oud maar de naam Ambachtsheerenhuis dateert al uit de middeleeuwen.

Ambachtsheerenhuis Zuid Beijerland – Foto Theo van den Broek

Uit de tijd dat mens nog als mensch geschreven werd ,het gebied Zuid Beijerland nog Hitsert heette en de burgemeester nog de titel Schout droeg. De huizen werden gebouwd om de ambachtsheren een plek te geven, waar ze bijvoorbeeld konden vergaderen. In het Hoeksch museum in Heinenoord staan zilveren drinkbekers en borden met de afbeelding van het huis die hier vroeger werden gebruikt.

De ambachtsheeren waren de eigenaren van groot deel van de gronden in de Hoeksche waard. Het gebied waar een groep ambachtsheeren zeggingsmacht over had, werd een Ambachtsheerlijkheid genoemd en Zuid Beijerland was zo,n ambachtsheerlijkheid. Oudere inwoners zeggen overigens nog steeds Hitsert in plaats van Zuid Beijerland.

De vaste bewoner van een  ambachtsheerenhuis was dikwijls een rentmeester. Tot 1974 heeft de laatste rentmeester in het huis in Zuid Beijerland gewoond.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren