Veteranen Aloys Bijl en Dominic Hoogsteder van het Veteranen Comité Hoeksche Waard op de Oud-Beijerlandse woensdagmarkt

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto PR

Oud-Beijerland  – Op woensdag 18 augustus jl. stonden Aloys Bijl en Dominic Hoogsteder, beide leden van het Veteranen Comité Hoeksche Waard, op de Oud-Beijerlandse woensdagmarkt. Met hun aangeklede kraam wilden ze aandacht trekken voor hun hulpbehoevende kameraden. Militaire veteranen die hun uitzendmissie afsloten met meer ‘bagage’ dan wenselijk is : de gevolgen van het meemaken van aangrijpende gebeurtenissen met als resultaat een trauma , vaak de diagnose van een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS).

Deze groep mannen en vrouwen telt in Nederland zo’n 5000 slachtoffers. Door de werkgever Defensie wordt voor hen weliswaar (na)zorg geboden. Maar vaak is die zorg niet voldoende. De met PTSS getroffen veteraan heeft vaak baat bij een buddy, een speciaal getrainde hulphond. Die kan Defensie hen niet leveren. De Stichting Hulphond Nederland wél. Maar het aankopen van een puppy , het socialiseren in een gastgezin en daarná opleiden en trainen van dit specifieke soort hulphonden kost veel geld. Geld dat Defensie ook niet beschikbaar heeft. De Stichting Hulp voor Helden en het Protestants Interkerkelijk Thuisfront Pro Rege organiseren sponsoracties om het benodigde geld voor dit doel bijeen te krijgen.

Jaarlijks is er de Walk4Veterans. Daarin lopen veteranen en andere deelnemers in verschillende trajecten door het land  om op die manier sponsorgelden op te halen. Aloys loopt / rent dit jaar daarvoor een rondje Hoeksche Waard. In 12 trajecten loopt hij van dorpskern naar dorpskern, van oorlogsgraf naar oorlogsmonument (waar hij de militaire eregroet brengt) zo’n dikke 75 kilometers bij elkaar. Hij is op 27 juni jl. gestart en nu al op driekwart van die totaalafstand. Om zijn invulling van de Walk4Veterans bij het marktpubliek onder de aandacht te brengen stonden Aloys en Dominic op de markt. Vele gesprekken werden aangeknoopt, militaire armbandjes, witte anjerbuttons en T-shirts aan de jeugd uitgedeeld en zo’n 450 flyers aan belangstellenden meegegeven.

Aloys sluit zijn actie op 5 september met het rennen van zijn laatste traject van Puttershoek naar ‘s Gravendeel af. Die eindspurt moet er óók zijn voor zijn sponsoring. Dus geef alstublieft gul, maar ook vele kleine beetjes helpen : https://www.walk4veterans.nl/doneer/deelnemer/923 

De getraumatiseerde veteranen die zich hebben ingezet voor vrede, vrijheid en veiligheid verdienen dat !

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren