De Hoeksche boerin: “Wij hebben moeten wachten op een buitje regen”.

Trudy Schoenmakers
3 Min Read
De bieten van de Hoeksche Boerin - Foto Prive

Ruiken jullie de zoete suikerbieten lucht soms ook weer hangen als je buiten loopt? Dat kan goed kloppen, want het is ondertussen alweer bijna oktober!

Onze eerste bieten zijn al weer eventjes geleden geladen. Onder prachtige omstandigheden hebben wij ze kunnen rooien. Het is u misschien ook al wel opgevallen, dat we de laatste weken erg droog weer hebben gehad. Waarop u nu zult denken: daar heb je weer een boer die klaagt over het weer. Het weer is iets wat we niet in de hand hebben, dus daar kunnen we niets aan veranderen. Dat het voor een boer een belangrijk middel is, dat klopt zeker!
Maar waarom is dat nou eigenlijk? Ik zal een voorbeeld geven van dit jaar.

Afgelopen periode hadden wij een aardappel perceel wat klaar was om gerooid te kunnen worden. De aardappelen zijn op dat moment huidvast en ook het loof is helemaal dood wat enkele maanden geleden nog volop in groei en bloei stond. Echter konden wij deze aardappelen niet gaan rooien, omdat de grond hier veel te droog voor was. Met name de bovenkant van de aardappelrug was hard en vol met kluiten. Als je op zo’n moment toch besluit om te gaan rooien, heb je grote kans dat de kluiten de schil van de aardappel beschadigen. Hierdoor wordt de aardappel blauw wat weer ten koste gaat van de kwaliteit.
Wij hebben toen dus moeten wachten op een buitje regen. We hadden het geluk dat niet de volledige rug waar de aardappel in groeit, droog was. Dus na een kleine bui hebben wij gelukkig dit perceel weer kunnen rooien.

Onze eerste bieten zijn dus al geleverd aan de fabriek. Wij leveren dit jaar in totaal drie keer. Onze volgende levering is begin november. Dat betekend dat de bieten nog even lekker door kunnen groeien. De bieten maken op dit moment hun suiker aan. Hiervoor hebben ze zonlicht nodig. De maanden hiervoor waren niet erg zonnig. Gelukkig was de maand september alweer beter.

Er staan nog voldoende werkzaamheden op ons te wachten, terwijl de dagen steeds korter worden.

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren