Door de hoge gasprijzen is de gemiddelde energierekening enorm gestegen. In één jaar tijd is het tarief op gas met maar liefst 600 tot 800 procent gestegen. Om ervoor te zorgen dat huishoudens niet te veel voor energie betalen, is het belangrijk om het gasverbruik te verminderen. Dit kan op een aantal manieren.
Isoleren
Als de woning op dit moment nog niet goed geïsoleerd is, dan is het raadzaam om het huis goed te isoleren. Op deze manier hoeft er minder gestookt te worden om de woning aangenaam te krijgen én houden. Dit zorgt weer voor een lagere energierekening. De meeste huizen die vóór 1975 zijn gebouwd, hebben vaak geen of een beperkte isolatie. Vooral voor de huurders en eigenaren van deze woningen is het verstandig om de woning te isoleren. Hiermee besparen de bewoners honderden euro’s per jaar op de energierekening. Vormen van isolatie zijn: spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen particulieren een tegemoetkoming in de investeringskosten krijgen.
Thermostaat één graad lager zetten
Ongeveer 75 procent van het totale gasverbruik gaat naar de verwarming van het huis. Besparen op het gasverbruik kan dus voornamelijk door energiezuinig te verwarmen. Bijvoorbeeld met de thermostaat. Als de bewoners de thermostaat standaard één graad lager zetten, dan scheelt dit ongeveer 7 procent op het gasverbruik. Ook is het verstandig om alleen de radiatoren in de ruimte waar mensen verblijven aan te zetten. Op deze manier worden ruimtes niet onnodig verwarmd.
Verschillende energiecontracten vergelijken
Op het moment dat het huidige energiecontract afloopt, dan is het verstandig om eerst verschillende energiecontracten met elkaar te vergelijken. Op deze manier weet de klant gelijk bij welke energieleverancier hij of zij het goedkoopste uit is. Maar door de onzekerheid op de markt, is het op dit moment niet duidelijk of een vast- of variabel contract het voordeligst is. Bij een vast energiecontract zet de consument het op dat moment geldende energietarief vast voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld voor een jaar. Bij een variabel energiecontract wijzigen de energietarieven twee keer per jaar: op 1 juli en op 1 augustus. Hierdoor kan de klant minder, maar ook meer gaan betalen.
Kleine energiebesparende maatregelen
Met een aantal kleine energiebesparende maatregelen, kunnen huishoudens al enkele tientjes per jaar besparen op gas. Zo is het verstandig om de radiatoren te isoleren met radiatorfolie. Hiermee besparen de bewoners zo’n 20 tot 40 euro op jaarbasis. Ook kunnen huurders en woningeigenaren energie besparen door tochtstrips te plaatsen bij ramen en deuren waar kou naar binnen komt. Tot slot kan men het gasverbruik verminderen door een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Een gezin met vier personen bespaart met een energiebesparende douchekop gemiddeld 160 euro per jaar.
Dit artikel is aangeboden in samenwerking met Pricewise
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.