Oorlogserfenis: ‘Ondergrondse’ bunkers in de Hoeksche Waard

0
3396
Dit is de eerste: De ingegraven bunker nabij de Maria polder. Een foto uit de collectie van bakker v. Santen uit de Mookhoek.

Er zijn in de Hoeksche Waard nog meerdere bunkers of ‘kazematten’, zoals ze ook wel worden genoemd te zien. Ondermeer nabij Strijensas. Tastbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, al zijn ze wel gebouwd voor de oorlog. Ze verrezen op tal van plekken in ons land.

In Nederland werden ze tot in de jaren 30 van de afgelopen eeuw door het Nederlandse Ministerie van Defensie kazematten gebouwd: De eerste betonnen kazemat kwam in Gorinchem en de laatste verrezen op de Afsluitdijk bij Den Oever en Kornwerderzand. Bij Kornwerderzand werden de kazematten in de meidagen van 1940 ingezet om de Duitse opmars door Nederland te stoppen. Sinds de Tweede Wereldoorlog worden de betonnen onderkomens in de volksmond meestal aangeduid met ‘bunker’. Een kazemat is een gesloten bomvrije ruimte, uitgevoerd in steen of beton en ingericht voor het opstellen van geschut en/of andere vuurwapens. Kazematten zijn voorzien van één of meer schietgaten. De kazematten in de Hoeksche Waard zijn onderdeel uit van de ‘Zuidfront Vesting Holland’. Deze Nederlandse verdedigingslinie is gerealiseerd tussen 1922 en 1940.

Maar er zijn ‘ongemerkt’ nog meer kazematten aanwezig in ons land en de regio, dan wij op het eerste gezicht zouden vermoeden én daadwerkelijk kunnen zien. Met regelmaat duiken er namelijk nog ingegraven kazematten op. Enkele jaren geleden onder andere nabij het centrum van de stad Amersfoort. Na de oorlog waren ze op veel plekken een sta in de weg geworden en de makkelijkste en goedkoopste oplossing was dan om ze in te gaan graven. Ook in de Hoeksche Waard gebeurde dit, zoals deze foto die waarschijnlijk ergens tussen Schenkeldijk en Strijensas is gemaakt laat zien. Het gat dat is gegraven lijkt hier zeker 8/10 meter diep. En daarna werd de kazemaat dus omver geduwd en ging zijn naoorlogse bestaan ondergronds verder.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.