Online leeskring: Praat mee over De Opgang van Stefan Hertmans

1
137

Hoeksche Waard – Wie woonde er eerder in je huis? Soms is het beter om dat niet te weten. De Vlaamse auteur Stefan Hertmans gaat in zijn boek De Opgang op zoek naar de achtergrond van ss’er Willem Verhulst en zijn Nederlandse, pacifistische echtgenote Mientje en hun kinderen. Het zijn de vroegere bewoners van het pand dat Hertmans in een opwelling kocht. Praat online over dit boek mee in de leeskring van de Bibliotheek Hoeksche Waard.

In de zomer van 1979 trok een huis in het Gentse Patershol de aandacht van Hertmans. De blauweregen hing bestoft neer, maar de geur trof hem diep en bracht hem terug naar zijn kinderjaren. Verbijsterend was de ontdekking dat de vroegere bewoner een ss’er was geweest. Pas nadat Hertmans het huis twintig jaar later had verkocht ging hij op zoek naar wat er zich tijdens de oorlog had afgespeeld. Langzaam komen Willem Verhulst en zijn vrouw Mientje in beeld. Hertmans spreekt met nabestaanden, raadpleegt archieven en vindt intieme documenten. De lezer komt huiveringwekkend dicht bij een politiek drama, dat ook een huwelijksdrama was.

Op donderdag 3 februari van 19.30 tot 21.00 uur  praten we online over dit boek van Hertmans. Log in en doe mee via ZOOM. Wie zich aanmeldt via de agenda op de website van de Bibliotheek www.debhw.nl, krijgt een dag vooraf een link toegestuurd en kan meepraten in deze gezellige online leeskring.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.