De Hoeksche boerin: “Deze oorlog gaat ook invloed hebben op onze voedselprijzen.”

0
1008
Trudy Schoenmakers beter bekend als de Hoeksche Boerin

Zijn jullie ook zo toe aan echte lente? Het afgelopen weekend, als dan het zonnetje zo schijnt en de vogeltjes al vroeg weer beginnen te fluiten, kom ik al helemaal in de voorjaarsstemming.

Als ik dan het land in loop, is de euforie weer helemaal verdwenen, wat een natte bende is het daar nog zeg! Ik wil zo langzaam aan gaan plannen wanneer de kunstmest op de tarwe kan. Gelukkig geven ze aankomende week weer een mooie week op, maar of dat al genoeg is om met de trekker het land op te gaan, betwijfel ik.

Dit jaar is kunstmest erg duur geworden. Dit komt door de hoge gasprijzen. Gas is nodig om kunstmest te maken. Ik gebruik vloeibare kunstmest, dus dit wordt met de spuitkar over de tarwe gespoten. Dan moet je dus met de trekker en de spuitkar het land op. Dit weegt behoorlijk wat kilo’s en daar rijdt je dus al snel sporen in het land. Je kunt dit dus het beste doen als het of gevroren heeft, of als het zo droog is, dat je niet meer wegzakt in het land. We zullen, nu we al richting de maand maart gaan, echt moeten wachten op droog weer.

Kunstmest is niet de enige mest welke wij op tarwe brengen. Wij gebruiken hier ook nog varkensdrijfmest voor. Gezien het feit dat er in ons land steeds minder varkens gehouden gaan worden, wordt de beschikbaarheid hier ook steeds minder van.

En dan de oorlog die gaande is tussen Rusland en Oekraïne…. Ik heb wel eens gezegd op mijn socials, dat we hier in Nederland eens flink honger moeten krijgen. Dat ze in Den Haag eens na gaan denken dat het echt wel handig is dat het land zijn eigen voedsel kan produceren. Ik had natuurlijk nooit gehoopt en gedacht, dat dit op deze manier zou gaan gebeuren! Dat deze oorlog ook invloed gaat hebben op onze voedselprijzen is wel duidelijk. Waar het gaat eindigen, dat weet niemand.


Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.