Lezing over intimiteit bij dementie in Odensehuis

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto PR

OUD-BEIJERLAND – Psycholoog dr. Frans Hoogeveen geeft op maandagavond 9 mei om 19.30 uur in het Odensehuis in Boezem & Co in Oud-Beijerland een lezing over zijn boek ‘Intimiteit en seksualiteit bij dementie’.

Voor Hoogeveen, hoofdredacteur van ‘Denkbeeld’, het vakblad over dementie, is kwaliteit van leven het centrale thema in de dementiezorg. ,,Die is erop gericht de ervaren kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten ondanks de ziekte en vaak moeilijke omstandigheden zo hoog mogelijk te houden.’’

De lezing gaat over algemeen menselijke basisbehoeften die niet verdwijnen als mensen ouder worden of dementie krijgen. Hoogeveen: ,,Als de behoeften aan intimiteit en seksualiteit niet worden vervuld, dan kunnen mensen ongelukkig worden en liggen eenzaamheid, depressie en gedragsproblemen op de loer.’’

Hoogeveen, gepromoveerd in de ontwikkelingspsychologie zoekt naar antwoord op de vraag hoe het komt dat we hier zo weinig aandacht aan besteden in de professionele zorg voor mensen met dementie. Tevens geeft hij praktische adviezen over de mogelijkheden om dat te veranderen.

Niet alleen zijn de handvatten die ouderenpsycholoog Hoogeveen biedt interessant voor professionals, ook de mensen met dementie en hun partners kunnen er in relationeel opzicht veel aan hebben. Zij kunnen het heel moeilijk krijgen doordat de relatie als gevolg van dementie verandert en intimiteit en seksualiteit in het gedrang kunnen komen.

Iedereen is welkom in het Odensehuis aan de Boezemsingel 7 in Oud-Beijerland, maar aanmelding van te voren is wenselijk omdat het aantal bezoekers is gebonden aan een maximum. Aanmelden kan bij de coördinator van het Odensehuis, via de mail of telefonisch, [email protected] of 06-12892309.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren