Veel moois te zien in de Hoeksche Waard voor ‘geveltoeristen’

Arie Pieters
2 Min Read
Unieke oude gevelstenen kunnen we ook in de Hoeksche Waard nog steeds tegenkomen. (Foto: Arie Pieters.)

Historie ligt misschien niet overal meer voor het oprapen in de Hoeksche Waard, maar het is ook anno 2022 nog volop aanwezig in sommige straten en buurten. En soms is het gewoon een kwestie van eventjes zoeken en scherp opletten om unieke details in het oog te krijgen.

Er zijn een aantal Hoeksche Waardse dorpen waar we nog flink wat historische huizen bij elkaar zien staan. Ondermeer in Strijen, Oud-Beijerland, Puttershoek en Mijnsheerenland. Meestal zijn die panden te vinden in straten en buurten die honderd jaar oud of nog veel ouder zijn. En dus komen we ze ook vaak tegen op oude ansichtkaarten, want het waren en zijn nog steeds fotogenieke plekken. De huizen hebben in een aantal gevallen de monumentale of gemeentelijke monumentale status. Dat laatste komen we heel regelmatig tegen in Strijen, waar men al lang voor het ontstaan van de gemeente Hoeksche Waard een traditie had van onderzoek naar gebouwen/woonhuizen die historisch waardevol zijn. De schildjes met de aanduiding ‘gemeentelijk monument’ kan men daar én in de buurtschappen die vroeger bij Strijen hoorden regelmatig aantreffen op historische panden. Los van het complete plaatje van zo’n straat met fraaie oude panden zitten er ook heel wat unieke details ‘verborgen’ op historische huizen. Specifiek; Op de gevels van die historische huizen. Het is vaak een kwestie van even de moeite nemen om naar boven te kijken. Dat is bijvoorbeeld het geval met deze unieke, oude gevelsteen op de zijmuur van een woning in de Kerkstraat in Strijen. En zo zijn er voor wie er oog voor heeft nog wel meer mooie, historische dingen te ontdekken op oude gevels in de Hoeksche Waard.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel