Brons voor De Willem-leerlingen bij Science Olympiade (EOES)

0
203
Brons voor CSG Willem van Oranje uit Oud-Beijerland, v.l.n.r: Daan Eeltink , Wouter Mastenbroek , Erik ’t Jong.- Foto de Willem

Daan Eeltink, Erik ’t Jong en Wouter Mastenbroek, vwo 5-leerlingen van CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland, hebben een bronzen medaille behaald bij de European Olympiad of Experimental Science (EOES). De EOES werd georganiseerd door de Universiteit van Hradec Králové (Tsjechië) en gehouden van 8 t/m 14 mei. Aan de Olympiade deden 42 teams uit 21 EU-landen mee. Een team uit Duitsland behaalde de eerste prijs: olympisch goud.

Het doel van de EOES is leerlingen te enthousiasmeren voor de bètawetenschappen en techniek, ze uitdagen het beste uit zichzelf te halen en contacten te leggen met gelijkgestemde leeftijdsgenoten uit andere Europese landen. Behalve creativiteit in het combineren van kennis met praktische vaardigheden, zijn samenwerken, plannen en het verdelen van taken essentiële onderdelen van deze wedstrijd.

De deelnemers zijn hoogstens 16 jaar. In teams van drie verrichten zij experimenteel onderzoek en lossen zij problemen op die biologische, natuurkundige en scheikundige elementen bevatten. Zo onderzochten zij het biopolymeer hyaluronzuur, DNA-monsters, maakten zij een scheikundige analyse van virussen en voerden zij een opdracht uit waarin lichtbreking centraal stond. De leerlingen hadden 4 uur de tijd voor de opdrachten.

Reacties van deelnemers

Erik ’t Jong: “Bij de EOES gaan gezelligheid en opdrachten goed samen, en de week vliegt dan ook voorbij. We vonden het jammer dat donderdag onze laatste EOES-proef ten einde kwam, wetende dat je deze kans maar één keer in je leven krijgt. Het is een leuk avontuur geweest vanaf onze schoolronde tot opeens de Europese finale, terwijl we vooraf niet verwacht hadden dit te gaan redden.”

Daan Eeltink: “Wat ik vooral heel leuk vond is dat we heel intensief met elkaar hebben samengewerkt en de taken goed hebben verdeeld. De andere teamgenoten hebben mij bijvoorbeeld heel goed geholpen bij het scheikunde-deel waarmee ik aan de slag was gegaan.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.