Van ploegen met paarden tot GPS en drones

0
242

Alles lijkt tegenwoordig steeds sneller te veranderen. Elektrische en auto’s op waterstof lijken binnen 15 jaar het straatbeeld over te gaan nemen. Digitale radio gaat FM verdringen uit de ether en ook de landbouw bleef de afgelopen jaren niet achter. En de Hoeksche Waard liep en loopt daarin voorop.

Eeuwenlang bleef akkerbouw grotendeels hetzelfde: Veel werk werd met de hand gedaan of met behulp van paarden. En tot en met de jaren vijftig kon men op sommige plekken in de Hoeksche Waard ook nog steeds mensen tegenkomen op akkers, die daar ploegden met paarden. En tot in de jaren dertig en veertig werd ook heel wat vervoer bij en in de omgeving van een boerderij met paard en (boeren)wagen gedaan. Een definitieve omslag kwam wat dat betreft pas na de Tweede Wereldoorlog, toen de tractor en vrachtwagen paard en wagen verdrongen uit het straatbeeld en van de akkers. Maar ook bij landbouw lijkt het wel alsof innovatieve ontwikkelingen steeds sneller gaan en inmiddels is het alweer meer dan tien jaar geleden dat bij de zgn. precisielandbouw de GPS zijn intrede deed. En ook de hedendaagse tractor lijkt nauwelijks nog op de eerste generatie tractoren. In de Hoeksche Waard hoorden men bijna twintig jaar geleden tot de koplopers in het land op dit gebied.

En ook de hedendaagse tractor lijkt nauwelijks nog op de eerste generatie tractoren. In de Hoeksche Waard hoorden men bijna twintig jaar geleden tot de koplopers in het land op dit gebied. – Foto Arie Pieters

Precisielandbouw met GPS en drones

Het akkerbouwsamenwerkingsverband H-WodKa is ontstaan nadat de overheid besloot om van de Hoeksche Waard een Nationaal Landschap te maken. H-WodKa probeerde zo goed mogelijk een koppeling te maken tussen precisielandbouw c.q. het verbeteren van natuurwaardes en de maatschappelijke wensen van burgers. Het is een initiatief (begonnen in 2005) van innovatieve Hoekschewaardse akkerbouwers. De stichting stelt zich ten doel om d.m.v. innovatie de vitaliteit van de grondgebonden landbouw te verbeteren en tegelijk voorwaarden te scheppen voor behoud cq ontplooiing van natuur en landschappelijke waarden. Hoeksche Waardse agrariërs lopen inmiddels voorop met technologie. De boeren van H-Wodka controleren met computers, sensors, navigatiesystemen, drones en satellieten elke vierkante meter. Precisielandbouw noemt men dit. En zo heeft in goed zestig jaar de landbouw in de regio de stap gezet van  eenvoudige tractoren naar werken met behulp van satellieten.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.