Speelnatuur Tiengemeten blaast dit jaar 10 kaarsjes uit!

0
136
Tiengemeten, Margheritahoeve, Zuid-Holland, Nederland, Europa, Tiengemeten, Margheritahoeve

Het is een feestjaar op Tiengemeten, Speelnatuur mag dit jaar 10 kaarsjes uitblazen! De 9 voetbalvelden grote natuurspeeltuin met water, modder, boomstammen en ontdekkingspaden is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een populair uitje onder kinderen die niet schrikken van een beetje vies worden. Reden voor een mooi verjaardagsfeest met verschillende feestelijke activiteiten.


Beleven versus natuurbescherming

In 2012 was het eiland 5 jaar eerder al veranderd van een agrarisch polderlandschap naar een gevarieerd open landschap met open water, slikplaten, overstromingsgraslanden en ruigten. Naast beschermen stond Natuurmonumenten ook aan de lat om deze natuur beleefbaar te maken. Een speciale zonering op het eiland gaf aan waar deze beleving meer gewenst is en waar niet, om daarmee de ruimte voor de natuur te waarborgen. In de middenkern was deze beleving wel gewenst en kregen de oude hoeves de bestemming van bezoekerscentrum, horeca en musea. Om kinderen ook bij de natuur van Tiengemeten te betrekken werd bij de inrichting ook 4,5 ha speelnatuur gecreëerd. Beschermen begint immers bij beleven en daar moet je al vroeg mee beginnen. Daarom krijgen ook kinderen volop de mogelijkheid om de (delta)natuur op een speelse manier te beleven.
Nu, 10 jaar later wordt het eiland druk bezocht door vele vogels, bevers, reeën en insecten. Maar ook de jonge bezoeker weet het eiland te vinden. Speelnatuur van Tiengemeten is inmiddels een populair uitje geworden voor kinderen en genoten meer dan 100.000 kinderen van de grootste Speelnatuur van Nederland.

Welke feestjes vieren we dit jaar?
Het echte verjaardagsfeest start met een feestweekend op 16 en 17 juli. Tijdens dit weekend is Speelnatuur gratis te bezoeken en zijn er allerlei leuke acties en festiviteiten. Let er wel op dat je vooraf een pontkaartje koopt.
Ter ere van dit jubileum opent Speelnatuur haar deuren ook in de avond op zaterdag 23 juli, vrijdag 5 augustus en zaterdag 27 augustus. Op deze dagen is Speelnatuur langer open dan normaal, namelijk tot 18.45 uur en biedt Gasterij De Gezusters de mogelijkheid om een hapje te eten bij Speelnatuur.

Een feest moet je ook bijzonder afsluiten, vandaar dat je op de laatste avondopening van 27 augustus een eigen stukje Speelnatuur mee naar huis kunt nemen! Door de verbouwing die de winter van 2022 gepland staat, verdwijnt het rechtergedeelte van het doolhof en komt er een nieuw deel. Iedereen mag dus een boom of struik van dit doolhof meenemen. Let wel, op is op.

Houd de website en sociale media van Tiengemeten in de gaten voor meer informatie over het grote verjaardagsfeest. Wij hopen je graag te zien op het eiland tijdens ons feestje!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.