Boeren terug naar de basisregels van de natuur

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Mellany Klompe bij een akkerrand - Foto archief

Ontwikkelingen in het landelijk gebied zijn momenteel dagelijks nieuws. Neem de actuele stikstofcrisis, iedereen is het er wel over eens dat er iets moet gebeuren. Maar de landbouwsector staat in z’n geheel voor een enorme transitie.Volgens Mellany Klompe moeten we terug naar de basisregels van de natuur, dat is de kern van regeneratief boeren. Dit is een relatief nieuwe benadering van voedsel produceren waarbij herstel van de bodemgezondheid voorop staat. Het heeft een enorm hoge potentie omdat hiermee koolstof teruggebracht wordt in de bodem en ecosystemen herstelt.

In Mijnsheerenland runt Mellany samen met haar man Jeroen een regeneratieve modelboerderij van honderden hectaren. De praktijk van deze manier van boeren ligt als het ware gewoon in hun achtertuin. Hier ervaren boeren wat regeneratieve landbouw precies inhoudt en hoe het werkt. Met de geboekte resultaten overtuigen ze boeren om over te stappen én bedrijven om de transitie te financieren: “We willen boeren laten zien dat ze er niet alleen voor staan.” Onder de vlag van Stichting Soil Heroes delen Mellany en Jeroen gegevens met zoveel mogelijk boeren en landbouwadviseurs. Want, zo merkten ze al snel: boeren leren het liefst en het best van hun collega’s.

Mellany Klompe komt vertellen over deze nieuwe manier van werken bij De Maatschappij voor Nijverheid en Handel, dept. Hoeksche Waard. Dit vindt plaats op donderdag 22 september in de Eendrachtshoeve in Zuid-Beijerland tijdens een lunchbijeenkomst van 12.00 tot 14.00 uur. Deelname aan deze bijeenkomst kost € 15,- per persoon, inclusief lunch. Aanmelden kan via [email protected].


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.