Cocaïne in bloed van Spaanse chauffeur dodelijk drama Nieuw-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Hulpverleners aan Zuidzijdsedijk in Nieuw-Beijerland .- Foto Rik Bos
De Spaanse chauffeur die in Nieuw-Beijerland van de dijk reed en crashte in een buurtbarbecue had sporen van cocaïne in zijn bloed. Dat staat in een uitspraak van het gerechtshof Den Haag, waarin de conclusies zijn verwerkt van het toxicologisch rapport naar aanleiding van het bloed dat na de aanrijding bij hem werd afgenomen.
 

Na een speekseltest direct na het ongeluk werden geen bestanddelen van cocaïne gevonden, volgens een woordvoerder van het OM Rotterdam. Het OM laat onderzoeken of de aangetroffen hoeveelheid cocaïne invloed kan hebben gehad op het rijgedrag van de chauffeur. Ook wordt uitgezocht of de gevonden stoffen voorkomen in medicijnen tegen epilepsie. De man heeft via zijn advocaat eerder laten weten dat hij lijdt aan epilepsie en daartegen medicijnen slikt.
 
De 45-jarige Spanjaard reed op de zaterdagavond eind augustus van de dijk op een plek waar een buurtbarbecue gaande was. Er kwamen zeven mensen om het leven en er raakten verschillende mensen gewond.
 
Donderdag diende een rechtszaak bij het gerechtshof. Die zaak was nodig omdat de rechtbank Rotterdam eerder had besloten dat de chauffeur tot de rechtszaak niet langer in de cel hoefde te zitten. Het Openbaar Ministerie was het niet eens met die vrijlating.
Het gerechtshof vindt nu dat de chauffer in de cel had moeten blijven zitten. Aangezien hij inmiddels in zijn thuisland Spanje verblijft, zijn aan de verdachte bijzondere voorwaarden opgelegd. Dat betekent dat hij aan alles rondom deze zaak moet meewerken. Ook moet hij verschijnen op de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak.
 
Het gerechtshof schrijft in de uitspraak dat de chauffeur vermoedelijk is gaan rijden nadat hij cocaïne had gebruikt. Onduidelijk is of die stof mogelijk ook in de medicijnen tegen epilepsie had kunnen zitten. Het onderzoek of hij daadwerkelijk een epileptische aanval heeft gehad, is nog niet afgerond.
 
Het gerechtshof ziet ook het risico op recidive. De chauffeur verloor zijn baan al een keer eerder door een arbeidsongeval. Daardoor is hij als kostwinner van een gezin afhankelijk van chauffeurswerk.

Dit is een bericht van onze mediapartner Rijnmond


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.