De Hoeksche boerin: “Onze wereld stond volledig stil, maar alles draait gewoon door….”

Trudy Schoenmakers
4 Min Read

Jullie hebben even moeten wachten op deze column. Dat komt omdat de afgelopen maand ons leven behoorlijk op zijn kop heeft gestaan. En dat is best gek, want deze maanden zijn juist ontzettend druk op en rond de boerderij. Op 21 augustus werd mijn schoonvader met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Hij bleek dusdanig ernstig ziek te zijn, dat hij op zaterdag 26 augustus vredig is ingeslapen. Onze wereld stond volledig stil, maar alles draait gewoon door…. Zo ook op het boerenbedrijf.

De Hoeksche Boerin ( rechts ) Samen met haar schoonvader

Wat hebben we namelijk ontzettend veel werk verzet de laatste 1,5 maand, waar ik jullie graag nog van op de hoogte wil brengen.  We zijn namelijk in augustus gestart met onze aardappeloogst. Wij telen onze aardappelen gezamenlijk onder de naam Aardappelfarm. Gespecialiseerd in delicatesse aardappelen. Eigenlijk is niets gek genoeg en er is heel veel mogelijk. Onze vroege rassen kwamen keurig het land af. Een kleine regenbui was al genoeg om de aardappelen op een goede manier de grond uit te krijgen. We telen veel verschillende rassen, die allemaal in eigen eigenschappen hebben. Zo zijn er aardappelen die roodschillig zijn, maar we hebben ook hele paarse aardappelen. Maar ook de doorsnee aardappel, geel van buiten en van binnen telen wij.

Op dit moment hebben we weer 2 verschillende rassen die klaar zijn om geoogst te worden, maar was het wachten op zo’n 10mm regen. Het was tot aan vandaag namelijk echt te droog in het land. Aardappels rooien met droge grond beschadig je de aardappelen te veel en je krijgt te veel kluiten mee de schuur in. Het mooiste is dus om te rooien na een buitje wat weer een klein beetje is opgedroogd. Ze geven de aankomende dagen weer heel wat regen op, dus we moeten even gaan zien wat er daadwerkelijk valt, wanneer we weer aan de slag kunnen.

Ondertussen zijn ook de red kidney bonen geschoffeld en gedorssen. De bruto opbrengst ervan is goed. Ik wacht alleen nog op het tarra, wat het uitval is. Dit wordt bij CZAV bekeken, maar daar heb ik nog geen gegevens van ontvangen.We hebben ook nog een perceel opnieuw laten draineren. Het afvoeren van water is erg belangrijk om je bodem goed te houden. Natte percelen zorgen voor verdichting. Door ook dit perceel opnieuw te draineren, is het bedrijf nu volledig op 5 meter gedraineerd. Wat een mooie basis is voor de toekomst.

De groenbemesters zijn overal gezaaid. Het enige wat ik nu nog op het land heb staan zijn de suikerbieten. Deze zullen de maand oktober ook nog wel halen, maar met een leveringsplicht van 4 oktober, zullen ze rond die periode ook gerooid gaan worden.

We hebben al flink wat geoogst, maar we zijn er nog niet helemaal.

 


Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtjeaan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren