Gaat het vlas weer terugkeren?

Arie Pieters
4 Min Read
Vlas in 's-Gravendeel rond 1960

Het is een uitspraak die mensen die zich bezighouden met trends of die het leuk vinden om de mode te volgen vast en zeker wel zullen kennen: ‘Alles komt een keer terug’. Het auto interieur uit de jaren zeventig met veel bruine en oker tinten duikt bijvoorbeeld nu steeds meer op in hedendaagse, elektrische auto’s. Maar zou zoiets ook kunnen gebeuren op andere terreinen, zoals de land- en tuinbouw?

Zijn er misschien gewassen die ooit een comeback gaan maken? Mede in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is er de afgelopen jaren een studie verricht naar een gewas dat hier in de regio bij heel veel mensen zeker nog wel bekend is: Vlas. En daaruit kwam naar voren dat er wel degelijk serieus moet worden gekeken of men ook in Nederland de vlasteelt weer nieuw leven in kan blazen. ‘Ook in ons land?’ Ja, want in België en met name in Frankrijk is men ondertussen alweer enkele jaren bezig om de vlasteelt uit te breiden. Als vlas een serieuze comeback wil gaan maken in Nederland en eventueel ook in de vroegere ‘vlasregio’ die de Hoeksche Waard ooit was, is er werk aan de winkel. Vlas werd lang verbouwd in een gebied dat loopt van Normandië in het zuiden, via Noord-Frankrijk, naar Vlaanderen tot in Nederland. Klimaat en bodemgesteldheid zijn hier vanouds gunstig voor de teelt van vlas. In de jaren zestig (met de opkomst van op aardolie gebaseerde kunstvezels) is de teelt erg teruggelopen, zeker in ons land, maar sinds een aantal jaren is in Normandië sprake van een doorstart, met bovendien aantrekkelijke economische resultaten. Er is meer vraag dan aanbod van vlas (voor de productie van linnen), en dat geldt met name voor Europese vlas en die vraag neemt alleen maar toe.

De Fransen gaan voorop

Vlas wordt weer volop verbouwd in delen van Frankrijk.

Op dit moment zou in Frankrijk 160.000 hectaren vlas worden geteeld (lokale bronnen). Frankrijk is daarmee de grootste producent ter wereld. Het vlas wordt geteeld door 20 bedrijven, waarvan 14 particuliere een 6 coöperatieve. De productie van vlas komt daarmee op ongeveer 400 miljoen euro uit, waarvan 90% wordt geëxporteerd. Overigens komt het zaad voor een deel uit Zeeuws-Vlaanderen en Nederland is ook een land van uitgangsmateriaal voor het vlas. Met name de Nederlandse teler Van de Bilt is in Normandië erg bekend; Deze zelfde teler produceert ook zaad in Frankrijk. Er is in Frankrijk tot nu toe geen specifieke steun vanuit de overheid voor de teelt van vlas, maar dat zou nog kunnen veranderen. De reststromen van het vlas verwerkt in een groot aantal producten: diervoedertoevoegingen (met name voor paarden), humane voeding (bijvoorbeeld zaden op broden), kattenbakvulling, brandwerende deuren, linoleum, isolatie, papier etc. De vraag naar 100% Europese linnen (dus zonder tussenstap in China) is sterk groeiende, en Frankrijk heeft ook een label ontwikkeld hiervoor: La French Filature, Lin 100% Made in France. Ooit was ‘s-Gravendeel en de omliggende regio een centrum van de vlasteelt in ons land. En wie weet, misschien komt vlas ook wel terug in de Hoeksche Waard?  Als er tenminste een inhaalslag gemaakt kan worden, want momenteel lijken het vooral de Fransen te zijn die de positieve aspecten van dit gewas willen gebruiken om er ook voor export een succes van te maken.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren