Oproep voor minder rapporten en meer daadkracht van de gemeente

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Het schrijven van rapporten over de toekomst van de Hoeksche Waard is populair bij de gemeente - Foto Pixabay

GroenLinks, PvdA en Fractie Verburgh kwamen 26 maart tijdens de raadsvergadering met een motie voor minder dure rapporten en meer daadkracht van de gemeente. De aanleiding is een voorstel van het college over de wijze waarop een ‘integrale toekomstvisie’ met een ingehuurd bureau zal worden geschreven. Geschatte kosten volgens het college: 1 ton.

Het schrijven van rapporten over de toekomst van de Hoeksche Waard is populair bij de gemeente. Visies worden deze genoemd, waarin vaak voor de lange termijn op tal van gebieden zogenoemde stippen op de horizon worden gezet.Dit met doelen als: levendige en vitale dorpen met een eigen identiteit, goede bereikbaarheid en een energieneutraal en klimaatbestendig eiland in 2040. De gemeente verloor het zicht door de vele visies die meestal met een ingehuurd bureau zijn geschreven. Daarom werd weer een bureau ingehuurd, dit keer om een overzicht van de visies te krijgen: zo’n 19 zijn er inmiddels of zijn nog in ontwikkeling. Daarbij is de aangekondigde integrale toekomstvisie nog niet meegeteld.

 

Die nieuwe toekomstvisie is bedoeld om meer richting te geven bij keuzes en komt er dankzij een unaniem aangenomen motie van VoorWaards en D66. De andere oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en fractie Verburgh willen voorkomen dat dit weer een duur rapport wordt, met vooral mooie woorden van het college over de toekomst, en dienden daarom hun motie in. Zij zien een kans om met deze Toekomstvisie een streep te zetten onder de vele visies. Dit door met inwoners de belangrijkste zaken op een rijtje te zetten waarmee het college zo snel mogelijk aan de slag gaat om al die gewekte verwachtingen voor de toekomst waar te maken, wat niet veel hoeft te kosten.

 

“Sinds de eenwording van de gemeente is er een Omgevingsvisie waarin doelen staan die samen met inwoners zijn vastgelegd”, zegt Tania Heimans van GroenLinks, “Anderhalf jaar mochten zij meedenken, met werkgroepen en presentaties over de toekomst van ons eiland. Inwoners raken het vertrouwen in de gemeente kwijt als we hun wensen invisies blijven schrijven, maar die gewekte verwachtingen niet waarmaken.”

 

Riene Verburgh van fractie Verburgh vult haar aan: “Als gemeente moeten we stoppen met vooruitschuiven en droomdenken. Laten we echt samen met inwoners bepalen welke gemeente we willen zijn en wat we voor hen gaan doen, met de nadruk op: Doen.”

 

Mark de Koning : “Je moet voorkomen dat inwoners niet meer begrijpen wat we doen. Wij als raad vertegenwoordigen hen en moeten kunnen uitleggen waarom de gemeente een visie schrijft, wat dit oplevert en dat wij als raad controleren of de doelen worden gehaald. En dat in begrijpelijke taal, en niet komen met: we gaan een 70 procent visie schrijven met stippen op de horizon.”

 

De motie ‘Minder rapporten over de toekomst, meer daadkracht voor de toekomst’ van de van GroenLinks, PvdA en fractie Verburgh kreeg steun van de ChristenUnie, de Lokalen HW en WOW, maar haalde het niet. Het voorstel van het college voor de wijze waarop de nieuwe toekomstvisie tot stand komt werd wel aangenomen. Volgens de planning mogen inwoners vanaf mei meedenken over de verrijking van deze visie, met wederom die spreekwoordelijke stippen op de horizon van ons eiland. Dit wordt daarmee waarschijnlijk de twintigste visie van de gemeente.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren