Tamar uit Zuid-Beijerland haar leven is drastisch veranderd door MS is zaterdag 20 april te zien in de Grote Tuinverbouwing

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read
Foto PR

Tamar van der Wel (47) is op zaterdagmiddag 20 april te zien in het tv-programma de Grote Tuinverbouwing. De Zuid-Beijerlandse gaf met veel plezier les op de basisschool, totdat ze op haar 34e MS kreeg, multiple sclerose. Sindsdien is haar leven drastisch veranderd, maar ze is vastberaden het beste te maken van haar situatie. Het Nationaal MS Fonds en De Grote Tuinverbouwing bundelen nu hun krachten om haar verhaal te delen en aandacht te vragen voor een gedeelde droom: een wereld zonder MS.

Pijn en tintelingen

Toen Tamar 33 was, kreeg ze na een bruiloft last van hevige pijn waar geen pijnstiller tegen opgewassen leek. De volgende dag kreeg ze tintelingen, de dagen daarna een spastische arm en enorm zware ledematen. Het bleek een zware ontsteking van het ruggenmerg te zijn. Hiervan kun je herstellen, maar Tamar kreeg na verloop van tijd allerlei ernstige klachten. Ze had last van MS Hug (het gevoel van een loeistrakke band om je borstkas), hevige pijn, was enorm vermoeid, en had het gevoel dat ze op stenen lag. Het bleek weer een ontsteking te zijn. ‘Gelukkig geen MS’, dacht ik. ‘In de wachtruimte zag ik een folder over het Nationaal MS Fonds en ik besloot collectant te worden.’

Compleet ander leven

Een jaar later, na een derde aanval, kreeg ze wel de diagnose MS. Eenmaal hersteld van de aanval kon Tamar, die docent is, alleen nog maar een paar uur per week leerlingen begeleiden. Twee jaar later ging het niet meer en werd ze afgekeurd voor werk. ‘Mijn leven was compleet veranderd. Van een levendige vrouw, docent en fitte moeder naar een chronisch zieke vrouw zonder baan en nog steeds twee jonge kinderen. Ik wilde mijn gezin zo min mogelijk met mijn ziekte confronteren, dus hield ik het verborgen als ik pijn had en moe was.’

Met de camera op pad

Tamar heeft een nieuwe draai gevonden in het leven. Ze gaat tussen de middag altijd slapen, zodat ze daarna energie heeft om avondeten te koken voor haar zoon en dochter. Een paar jaar geleden is ze begonnen met fotografie als hobby. Hierin heeft ze zich enorm ontwikkeld. ‘Het geeft me ontspanning en uitdaging om met de camera op pad te gaan.’

Onzichtbaar

Tamar heeft van nature een enorm positieve en energieke instelling. Dit helpt haar om optimistisch te kijken naar wat ze wel kan, maar zorgt er ook voor dat ze over haar grenzen heen gaat. ‘Ik ben heel gedreven, maar mijn lichaam werkt niet mee. Mensen zien dat niet aan de buitenkant, daardoor weten ze niet dat ik chronisch ziek ben. Er zijn veel dingen die ik wil doen, maar niet kan. Zoals sporten, werken, daagjes uit. Zelfs muziek luisteren is soms al te vermoeiend. Het blijft een kunst om mijn energie over de dag te verdelen.’

Grote Tuinverbouwing

Het programma de Grote Tuinverbouwing op SBS6 heeft een special over MS opgenomen, waarin zij de tuin van Tamar een metamorfose geven. Hierin komt de MS van Tamar aan bod, en zien we ook Crystal, een twintiger met MS.

‘Crystal: Ik kon het gewoon niet bevatten’ 

Naar school gaan, de stad in met vrienden, uitgaan tot diep in de nacht of naar een festival gaan. Allemaal dingen die voor veel jonge meiden normaal zijn, maar niet voor Crystal van der Lugt (23). In plaats daarvan had ze al jong te dealen met een heleboel fysieke klachten. Op haar achttiende krijgt ze de diagnose MS. Ondanks dat is Crystal positief en probeert ze alles uit haar leven te halen. ‘Mijn kracht haal ik uit muziek. Daar kan ik al mijn emoties in kwijt’.

Het tuintje van Crystal heeft ook een flinke metamorfose gekregen: het is nu een oase van bloemen en rust. Dit is boven verwachting van Crystal: ‘Wauw, dit raakt me wel. Ik weet zeker dat dit mij rustmomenten geeft.’

Kijken

De Grote Tuinverbouwing is te zien op SBS 6, zaterdag 20 april om 17:00 uur.

 

Nationaal MS Fonds

Het Nationaal MS Fonds strijdt voor een toekomst zonder MS! Wij zetten ons hier direct voor in door wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en genezing te financieren.

Zolang genezing nog niet mogelijk is, zijn we er voor alle mensen met MS en hun naasten. Dit doen we door ons dagelijks in te zetten voor verbetering van de kwaliteit van leven en zorg, het organiseren van activiteiten en programma’s voor een beter leven mét MS en door campagnes te voeren voor meer bewustwording.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren