Nestor Strijense gemeenteraad Hans van ’t Hof overleden.

1
335

Hans bord StrijenSTRIJEN – Op donderdag 15 mei 2014 wordt in Alcazar (Puttershoek) een afscheidsbijeenkomst gehouden voor Hans van ’t Hof. De nestor van de Strijense gemeenteraad overleed op zaterdagmiddag 10 mei 2014 op 67-jarige leeftijd.

Erepenning
Tijdens de maandelijkse raadsvergadering van 16 december 2008 ontving raadslid Hans van ’t Hof de gemeentelijke erepenning van de gemeente Strijen. Hij zat toen alweer 25 jaar op het Strijense pluche. In 1978 kwam Progressief Strijen met één zetel in de persoon van Hans van ’t Hof in de gemeenteraad. Hans van ’t Hof trad de Strijense politiek in 1978 tegemoet met lange haren en woeste ideeën. Hij botste vaak met de bestaande politiek en de gevestigde orde. Hij roerde zich intensief in de locale politiek van dat moment. Hans van ’t Hof bleek vanaf dag één een actief raadslid. De toenmalige wethouder Hendrik Diepenhorst noemde hem een ‘lastige vent, maar wel een met een goed verstand’. Vanaf april 1987 tot aan eind juni 1992 is Van ’t Hof geen raadslid geweest. In die tussentijd was dat Marjan Blümmer.

Burgemeester
Hans van ’t Hof werd op 12 april 1947 geboren in Leiden. Hij was gehuwd met zijn José en samen kregen ze twee dochters, Sanne (1972) en Femke (1975). Het gezin is sinds 1973 woonachtig in Strijen. Gedurende zijn raadslidmaatschap zag Van ’t Hof vele burgemeesters komen en gaan; A.A. ten Oever (1965-1985), S.W. van Schaijck (1985-1993), M. Peereboom (1994-1998), E.J. Gelok (1999-2002), A. Oster (2002-2006), J.P.M. Klijs (2006-2012) en A.J Moerkerke (2012 tot en met heden). Bij menige burgemeestersbenoemingen zat hij de vertrouwenscommissie tot benoeming voor.

In de periode van burgemeester Ten Oever (1965-1985), ten tijde van de totstandkoming van de rampenplannen, vroeg Van ’t Hof tijdens een raadsvergadering aan de voorzitter of de burgemeester toch wel voorbereid is op een ramp? Alvorens burgemeester Ten Oever daarop kon antwoorden reageerde wethouder Diepenhorst met de woorden: ,,De burgemeester is uitstekend voorbereid op een ramp mijnheer Van ’t Hof; de burgemeester oefent namelijk elke maand in de raad.”

Tijdens zijn tweede raadperiode werd Van ’t Hof omschreven als ‘iets gematigder’ dan gedurende zijn eerste periode in de gemeenteraad. Door zijn mede-raadsleden werd hij echter consequent betiteld als een ‘zeer bekwaam raadslid‘. Bij het afscheid van oud-raadslid Schil Overwater, sprak Van ’t Hof de legendarische woorden: ,,Als je de heer Overwater in de oppositie een hand gaf, moest je altijd je vingers natellen.” In een (afscheids)boek aan de oud-wethouder Overwater herhaalde de heer Van ’t Hof de woorden van Mahatma Gandhi: ‘Een rechtvaardig man is rechtvaardig zelfs in de politiek’. Deze zelfde woorden zijn overigens volledig van toepassing op de overleden Van ’t Hof.

Integer politicus
Collega-raadsleden omschreven Hans van ’t Hof de afgelopen jaren ondermeer als volgt:

  • was een goed debater, zijn meningen en standpunten waren altijd goed beargumenteerd,
  • was bereid te luisteren naar anderen en informatie -ook vanuit de ambtelijke organisatie- toch zich te nemen,
  • was bereid ook op basis van argumenten zijn mening bij te stellen of te herzien,
  • was bereid binnen GroenLinks loyaal besluiten uit te voeren ook als hij het daar zelf niet mee eens was,
  • was een integer politicus die iets toe te vertrouwen was, zijn gelijk te nemen als hij dat had, maar ook een ander zijn/haar gelijk te geven als die dat had,
  • een politicus met respect voor elkaars politieke opvattingen.

Hij ruste zacht…

Bron: Gemeente Strijen


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
1 REACTIE

  1. Jammer. Was één van de meest emabele en sympathiekste mensen die ik gekend heb. Sterkte aan zijn naasten. Zij missen nu een goed en oprecht mens in hun midden.

Reacties zijn gesloten.