Uitbreiding Uitbreiding Joods monument in Oud Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

1548120303204722Oud-BeijerlandIn 1987 werd het herdenkingsmonument op de Havendam gerealiseerd ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners van Oud-Beijerland die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd en zijn omgekomen in de concentratiekampen. De bekende Joodse kunstenares Marga Vogel uit Amsterdam heeft, in opdracht van Oranjevereniging Prinses Juliana, dit herdenkingsteken ontworpen en op 29 oktober 1987 werd het onthuld.
Er zijn in Oud-Beijerland nog maar enkele mensen die ons kunnen vertellen wie er nu precies zijn weggevoerd en hoe die onderlinge familierelaties waren.

Namenwand

Al langere tijd bestaat de wens om het monument uit te breiden met een namenwand. Niet alleen omdat het gedenkteken voor een groot deel van de inwoners zeer waardevol is, maar ook omdat deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van onze gemeente niet vergeten mag worden.
Vandaar dat het bestuur van de Oranjevereniging opnieuw contact heeft gezocht met kunstenares Marga Vogel. Zij was aangenaam verrast en bood gratis haar diensten aan. Inmiddels is er een prachtig ontwerp gemaakt als aanvulling op het bestaande gedenkteken. De onthulling vindt (onder voorbehoud) plaats op 8 juli 2014).

Financiële bijdrage

De totale kosten van de aanpassing worden geraamd op ruim zesduizend euro. Het zou mooi zijn wanneer dit bedrag, net zoals in 1987, door de inwoners van Oud-Beijerland bij elkaar wordt gebracht. Het gemeentebestuur van Oud-Beijerland ondersteunt daarom van harte de oproep van Oranjevereniging Prinses Juliana aan de inwoners om een financiële bijdrage te leveren aan dit prachtige en waardevolle monument.

U kunt uw gift storten op IBAN NL03RABO0351121765 t.n.v. Oranjevereniging Prinses Juliana, o.v.v. gift uitbreiding Joods gedenkteken.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren