‘Pracht-plantsoenen’ met beschermde bomen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Het gebeurd in Nederland nog regelmatig dat bij de renovatie van een wijk ook de plantsoenen letterlijk op de schop gaan. En soms verdwijnen die oude plantsoenen zelfs, waarna er na de nieuwbouw weer nieuwe worden aangelegd. De regionale Bomenstichting ‘Fraxinus Excelsior’ hoopt dat dit beeld in de toekomst grotendeels tot het verleden gaat behoren.

Atlas ceder 31-5-2014
Sommige in de jaren vijftig, zestig en zeventig aangelegde plantsoenen bevatten prachtige bomen, die op termijn uit kunnen groeien tot echte monumentale bomen. (Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)

In de Oranjewijk in Klaaswaal is wat dit betreft een mooi voorbeeld te vinden. Daar werden de paardenkastanjes ‘ingepakt’ door HW Wonen met een houten ‘harnas’ om ze te beschermen tijdens de werkzaam- heden en ze konden na de nieuwbouw gewoon weer onderdeel uit blijven maken van het oorspronkelijke plantsoen. De Hoeksche Waardse bomenstichting zou een dergelijk principe liefst overal toe willen passen. Zeker als er in een plantsoen bomen staan die normaliter een lange levensduur hebben. Men kan dan b.v. denken aan beuken, eiken, kastanjes, Atlas ceders, platanen, linden, essen en esdoorns. Zeker de beuken, platanen, eiken, linden en ceders kunnen mits gezond zeker twee, drie eeuwen of ouder worden. Dergelijke boomsoorten werden regelmatig aangeplant in plantsoenen in de toenmalige nieuwbouwwijken in de jaren vijftig, zestig, en zeventig. Als zulke bomen nu worden gekapt dan zijn ze nog niet eens op een derde, vierde van hun natuurlijke levensduur.

‘Monumentale bomen als blikvanger’

Wat betreft de bomenstichting wordt er bij sloop en nieuwbouw in oudere wijken eerst een inventarisatie gemaakt van welke bomen er in de plantsoenen aanwezig zijn. Zijn dit de eerder genoemde soorten en betreft het gezonde bomen, die mogelijk uit kunnen groeien tot monumentale bomen van 80 jaar en ouder dan zou het plantsoen in stand moeten worden gehouden. Het heeft volgens de bomenstichting in alle opzichten voordelen om dit te doen. Grotere en oudere bomen leveren een aanzienlijke bijdrage aan goede luchtkwaliteit, ze hebben een wetenschappelijk bewezen positief effect op de leefbaarheid in een straat/wijk en geven ’s zomers schaduw, zodat men ook op warme dagen in ’t plantsoen kan gaan zitten. En als zulke bomen inderdaad ‘monumentaal’ worden zijn ze ook nog eens een mooie blikvanger in een gerenoveerde wijk. En los daarvan bespaard men aanzienlijk op de kosten: Men hoeft immers geen groot formaat bomen te laten kappen en ook de aanleg en inrichting van een nieuw plantsoen kan grotendeels achterwege blijven. Hoogstens resteert de aanplant van wat nieuwe struiken en eventueel banken en speeltoestellen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren