Burgemeester Oud-Beijerland reikt eerste certificaten buurtbemiddelaars uit

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

IMG_211229OUD-BEIJERLAND – Het is nog maar twee maanden geleden (lees: 3 april 2014) dat het officiële startschot werd gegeven voor het project Buurtbemiddeling Oud-Beijerland, maar vanaf vandaag beschikt de gemeente al over zeven opgeleide bemiddelaars. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis reikte burgemeester Klaas Tigelaar vanmiddag de eerste certificaten uit.

Buurtbemiddeling Oud-Beijerland

Even terug naar 3 april… de dag waarop het project Buurtbemiddeling Oud-Beijerland officieel van start ging. Buurtbemiddeling Oud-Beijerland is een samenwerkingsproject van gemeente Oud-Beijerland, politie en HW Wonen. Het project wordt vooralsnog uitgevoerd in de vorm van een proef voor de periode van drie jaar. Coloured Consultancy begeleidt de proef. De afgelopen jaren hebben zij ervaring opgedaan met buurtbemiddeling in onder andere Barendrecht en Rotterdam.

Conflicten

Buurtbemiddeling helpt bewoners bij het oplossen van onderlinge conflicten en burenruzies. Bijvoorbeeld over geluidsoverlast, overlast huisdieren, hangjongeren, pesterijen of overhangend groen. De bemiddelaars – en dat is van cruciaal belang – onthouden zich van een oordeel en/of beslissing, maar brengen bewoners (opnieuw) met elkaar in gesprek. Zij stimuleren de betrokkenen om zelf te zoeken naar een oplossing.

Gratis

Alle inwoners van de gemeente Oud-Beijerland kunnen gratis gebruik maken van Buurtbemiddeling Oud-Beijerland. Uiteraard zijn de gesprekken volstrekt vertrouwelijk en onpartijdig. Buurtbemiddeling is niet verbonden aan politie, gemeente, woningcorporatie of welzijnsorganisaties.

Training

Natuurlijk gaat een bemiddelaar niet onvoorbereid aan de slag. Voor het zover is, volgen zij een basistraining van zeven dagdelen. De deelnemers leren hoe de methodiek werkt, wat je als bemiddelaar moet doen en – misschien nog wel belangrijker –  vooral ook wat je niet moet doen.

Na afloop van de training wordt gekeken of de kandidaat-bemiddelaar geschikt is voor deze vorm van vrijwilligerswerk. Zowel de trainer als de bemiddelaar geven hierover hun mening. Daarna ontvangen de vrijwilligers het certificaat Buurtbemiddelaar.

Zeven Oud-Beijerlandse bemiddelaars hebben de training inmiddels succesvol afgesloten. Vier van hen waren vanmiddag aanwezig en ontvingen een officieel certificaat uit handen van burgemeester Tigelaar.

Informatie

Voor meer informatie over buurtbemiddeling, aanmelden als vrijwillige bemiddelaar of aanmelden van een conflict kunnen inwoners van Oud-Beijerland mailen naar [email protected] of bellen naar projectleider Vinod Bhagwandin, telefoon (06) 18 62 88 41.

Meer informatie over buurtbemiddeling is te vinden op de website van Buurtbemiddeling Oud-Beijerland en op de websites van gemeente, politie en HW Wonen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren