Eerste zieke iepen gespot in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Helaas zijn de afgelopen weken de eerste slachtoffers van de iepenziekte opgedoken in de Hoeksche Waard. In Puttershoek zijn drie iepen besmet en aan de Oudendijk bij Strijen staat zeer waarschijnlijk een vierde zieke boom.

In dit geval betreft het één van de vooroorlogse generatie iepen, waarvan nog iets meer dan vijftig over zijn in de regio. Overigens gaat het ook bij de zieke iepen in Puttershoek om bomen ouder dan veertig jaar. (Bomen aangeplant in de jaren zeventig van de vorige eeuw.) De gemeente Binnenmaas laat de drie zieke iepen z.s.m. verwijderen en gaat later dit jaar bekijken welke bomen ervoor in de plaats

gaan komen. De regionale bomenstichting hoopt uiteraard dat het hierbij blijft en dat het niet een herhaling wordt van 2012, een jaar waarin toen zo’n dertig volwassen iepen (waaronder vijf vooroorlogse bomen) ten prooi vielen aan deze ziekte.

Uiterst besmettelijk

De iepenziekte is een uiterst besmettelijke ziekte, die vooral oudere iepen aan kan tasten. Jongere bomen (tussen de 10-25 jaar) zijn namelijk vaak resistente kweekvormen. De iepenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel (Ophiostoma ulmi). Deze schimmel wordt overgebracht door de iepenspintkever. Als de boom

eenmaal besmet is kan deze binnen enkele weken grotendeels verkleuren. Eerst worden de bladeren geel en daarna kan in twee weken tijd bijna de gehele kroon bruin zijn. Om besmetting van andere iepen te voorkomen is het zaak om zo snel mogelijk zieke bomen te verwijderen. Wie in deze tijd dus een iep ziet staan die grotendeels gele of bruine bladeren heeft, of die bijna helemaal kaal is, kan dit het beste meteen doorgeven aan de gemeente waarin hij/zij woont, of aan Groenbeheer Hoeksche Waard.

Oudendijk zieke iep 1-6-2014
Zieke iepen worden in een week of vier vrijwel helemaal geel of bruin, of komen nauwelijks nog in blad. De iepenziekte is helaas dodelijk. (Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren