Cromstrijen Wethouder Pieter Paans deelt ‘Alcohol Nee Contracten’ uit

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

IMG_9678 kopieCROMSTRIJEN – Deze en volgende week deelt wethouder Pieter Paans ‘Alcohol Nee Contracten’ uit op vier basisscholen in Cromstrijen. Ruim 100 leerlingen uit groep 8 ontvangen deze contracten. Vandaag ontvingen aanstormende brugklassers van de Dubbeldekker uit Numansdorp de eerste contracten. Met dit contract maken de jongeren met hun ouders afspraken over het niet drinken van alcohol tot hun 18e.

Ontwikkeling hersenen

De wethouder hoopt dat de leerlingen zich niet laten overhalen om alcohol te proeven. ‘Denk goed na over hoe je met je toekomst wil omgaan. Alcohol is echt heel slecht voor je,’ aldus de wethouder. Dat weten ze maar al te goed. Alcohol drinken is schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen en andere organen die in de groei zijn. Eén van de leerlingen weet zelfs dat de hersenen pas volgroeid zijn als je 21 jaar bent.

Rijbewijs

Wanneer leerlingen een volledig ondertekend contract inleveren bij hun leerkracht ontvangen ze een usb-stick. Sommige kinderen maakten al eerder afspraken met hun ouders. ‘Ik heb met mijn ouders al afgesproken dat ze mijn rijbewijs betalen als ik niet drink totdat ik mijn rijbewijs heb gehaald’, aldus een leerling.

Nooit te veel

Doel van het contract is dat ouders met hun kinderen in gesprek gaan over alcoholgebruik. Vooral de overgang van de basisschool naar de brugklas is hierbij belangrijk. Veel kinderen drinken dan namelijk hun eerste glas bier of wijn. Tijdens een vragenrondje vraagt een leerling of de wethouder wel eens drinkt. ‘Tot mijn 18e heb ik niks gedronken. Ik was veel te druk met sporten. Nu drink ik af en toe een biertje na het sporten. Maar nooit te veel!’, benadrukt de wethouder.

De ‘Alcohol Nee Contracten’ worden dit jaar voor de tweede keer uitgedeeld. Vorig jaar werden 135 contracten uitgedeeld. Hiervan werden vijftig contracten getekend door kinderen en hun ouders.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren