Linde Heinenoord één van de oudste in regio

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Dankzij oude ansichtkaarten kwam aan het licht dat de linde in Heinenoord één van de oudste solitaire linden van de regio is. (Foto: Arie Pieters/'Fraxinus Excelsior'©)

HEINENOORD – Opnieuw is de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior erin geslaagd om de leeftijd van een markante boom met de hulp van het publiek flink bij te stellen. Ditmaal brachten oude ansichtkaarten van Heinenoord (Dorpsstraat) aan het licht dat een opvallende linde daar zeker 40 jaar ouder is dan eerst gedacht.

Dankzij oude ansichtkaarten kwam aan het licht dat de linde in Heinenoord één van de oudste solitaire linden van de regio is.  (Foto: Arie Pieters/'Fraxinus Excelsior'©)
Dankzij oude ansichtkaarten kwam aan het licht dat de linde in Heinenoord
één van de oudste solitaire linden van de regio is.
(Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)

De boom staat in de achtertuin van een bijzonder markant herenhuis. Hij was al wel bekend bij de gemeente Binnenmaas, maar tot nu toe dacht vrijwel iedereen die de boom bekeken en onderzocht had dat hij vermoedelijk in de jaren twintig, of dertig van de vorige eeuw was aangeplant. Misschien zelfs wel in de tweede helft van de jaren veertig. De boom zou dan met 80-85 nog steeds een behoorlijke leeftijd hebben gehad, maar inmiddels is duidelijk geworden dat die schattingen allemaal naar de prullenbak kunnen worden verwezen. Deze zomer dook de boom namelijk op, op oude ansichtkaarten van Heinenoord. Op één van deze kaarten, die dateren uit de periode tussen 1920-1930 is de boom al goed zichtbaar. Bovendien is duidelijk dat hij op één specifieke ansichtkaart (hoogstens) maar enkele meters lager is als nu in 2014. En aangezien linden niet de snelste ‘groeiers’ zijn moet de boom rond 1925 al minimaal enkele tientallen jaren oud zijn geweest.

Eén van de oudste linden

Gelukkig bood het historische woonhuis, waar de tuin bij hoort, uitkomst om een betere datering te doen. In de zijmuur zit namelijk een ‘officiële eerste steen’ ingemetseld, die als jaartal 1879 heeft. Het monumentale pand is dus gebouwd in de jaren 1879-1880. Zeer waarschijnlijk is men vrij snel na het gereed komen van het huis ook begonnen met de aanleg van de tuin. De linde is dan ergens in de jaren 1881-1883 geplant. Op het moment van planten is zo’n jonge linde dan tussen de 5-10 jaar oud. Hiermee komt de leeftijd van de Heinenoords linde op rond de 135 jaar. Het is nu meteen één van de oudste solitaire linden in de regio en mogelijk de oudste in de gemeente Binnenmaas. Een andere bekende, reeds monumentale linde in buurtschap Mookhoek is b.v. ‘slechts’ rond de 115-120 jaar oud.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.