Walt Wilkins & The Mystiqueros in Grand Café Buffels 

276
Walt Wilkins en The Mystiqueros stonden afgelopen zaterdagavond 'ineens' op het podium van Grand Café Buffels in 's-Gravendeel. (Foto's: Arie Pieters©)

Walt Wilkins en The Mystiqueros stonden afgelopen zaterdagavond 'ineens' op het podium        van Grand Café Buffels in 's-Gravendeel. (Foto's: Arie Pieters©)‘s-Gravendeel – Een gegeven paard moet je niet in de spreekwoordelijk bek kijken en dat deed Grand Café Buffels in ‘s-Gravendeel dan ook niet toen ze een optreden van een ‘Americana-grootheid’ kregen ‘aangeboden’. Doordat een optreden in Zeeland onverwacht niet doorging hadden Walt Wilkins en zijn onvolprezen ‘Mystiqueros’ namelijk wat tijd over om ergens anders neer te strijken voor een optreden.

En dankzij tussenkomst van een bekende uit de Hoeksche Waard (Jan de Graaf) werd er razendsnel een optreden in Grand Café Buffels geregeld. Een avond lang muzikaal genieten dus voor de fijnproevers, want Wilkins wordt door de insiders in thuisland de VS omschreven als één van de meest inspirerende voorbeelden voor de jonge generatie alt.country- en country-muzikanten. Niet bepaald de ‘eerste de beste dus’.

Als songwriter, zanger, producer en bandleider werkte Walt Wilkins tien jaar in Nashville. Zijn songs werden opgenomen door artiesten als Ricky Skaggs, Kenny Rogers en Pat Green. Zelf wordt hij wel vergeleken met andere grote troubadours als Guy Clark en Townes van Zandt. In Nederland verwierf hij bekendheid als producer van de eerste twee platen van de hier inmiddels erg populaire Sam Baker, met wie hij ook diverse keren in Nederland tourde. Met het optreden in ‘Buffels’ maakten Wilkins en de band hun uitstekende reputatie overigens meer dan waar.

‘Supergroep’

Walt Wilkins 25-10-2014 A1Na tien jaar Nashville-songwriter te zijn geweest, keerde Wilkins terug naar zijn geboortestaat Texas. Daar creëerde hij met zijn band The Mystiqueros een Texas Hill Country supergroep, die een podium biedt aan een prachtige verzameling getalenteerde muzikanten en songwriters. De muziek van The Mystiqueros is schatplichtig aan de seventies countryrock uit Texas en de West Coast (onder meer prachtige meerstemmige vocalen), maar ook geïnspireerd op de soul, en kent daarnaast invloeden van Tex-Mex en de Mississippi Delta blues. Kortom, een bonte verzameling muzikale ‘geesten’, die oorspronkelijke liedjes vertolken (naast een enkele goedgekozen cover) op een aanstekelijke en zeer geïnspireerde manier.

Het in mei 2013 verschenen Mystiquero-album; ‘Wildcat Pie & The Great Walapateya’ is dan ook een fantastische CD, met maar liefst 17 heerlijke nummers. Country- en folkrock van grote klasse, met hier en daar een verstilde parel ertussendoor. De band heeft middels toetsenist Bart de Win trouwens ook een meer dan prima Nederlandse ‘inbreng’. Hij studeerde jazzpiano en -zang aan het Rotterdams conservatorium en hij werkt als hoofdvakdocent aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam.

(Foto’s: Arie Pieters©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.